Preskočite na glavni sadržaj

Međunarodna dramska kolonija - Grožnjan 2013.

Od 7. do 13. srpnja u Grožnjanu se održava Međunarodna dramska kolonija ‘Od teksta do predstave’ u organizaciji Hrvatskog centra ITI. Zemlja partner ove godine je Bosna i Hercegovina. Predstavljanje radionice održat će se u subotu, 13. srpnja, u 19,30 i u 21 sat.
vrijeme: 13.07.2013. 19,30 i 21 h
mjesto: Grožnjan
url: http://www.hciti.hr

Međunarodna dramska kolonija započela je s radom 1999. godine, a održava se u prvoj polovici srpnja svake godine u istarskom gradiću Grožnjanu. Osnovna ideja i cilj pokretanja Kolonije je provjera novih stranih i domaćih dramskih tekstova u obliku „stage readinga“, te uspostavljanje suradnje između Hrvatske i drugih zemalja kroz razmjenu tekstova i promociju dramskih autora.

Hrvatski centar ITI zadnjih godina kroz rad Kolonije pokušava ojačati regionalnu suradnju kazališnih umjetnika, pa su tako u Grožnjanu gostovali etablirani redatelji poput Borisa Liješevića i Martina Kočovskog, a hrvatskim glumcima i dramskim piscima omogućeno je da surađuju s imenima koji zaslužuju priznanja na najprestižnijim festivalima u regiji. Ove godine organizatori nastavljaju s tom politikom, pa su ugostili Selmu Spahić, najspominjaniju bosanskohercegovačku redateljicu u posljednjih nekoliko godina. Iz Bosne i Hercegovine dolazi i talentirani dramatičar i dramaturg Dario Bevanda, a novost je i glumačka podjela, u kojoj osim domaćih glumaca sudjeluju i bosanskohercegovački gosti, među kojima su i u široj regiji prepoznata imena poput Maje Izetbegović. Domaće snage predvođene su s Tamarom Kučinović, mladom redateljicom s ruskom diplomom i osebujnom poetikom, te također mladim Dinom Pešutom, sve poznatijim dramatičarem i dramaturgom.

Program:

13. srpnja 2013.
19.30h

Trg ispred Imaginarne akademije
'Bi' da mogu'
Autor - Dario Bevanda
(Bosna i Hercegovina)
Redateljica - Tamara Kučinović
Glumci –Maja Izetbegović, Benjamin Bajramović, Igor Skvarica, Filip Eldan

21.00h
Piazza della Loggia
L.U.Z.E.R.I.
Autor -  Dino Pešut (Hrvatska)
Redateljica -  Selma Spahić
Glumci – Dajana Čuljak, Sanin Milavić, Adnan Goro, Nikša Eldan, Petar Cvirn, Goran Guksić, Antonio Franić