Preskočite na glavni sadržaj

Filmski Avvantura Festival krajem kolovoza u Zadru

Avvantura Festival - Film Forum Zadar, koji u svom četvrtom izdanju donosi raznolik program, od novih umjetničkih filmova i prvijenaca do dokumentaraca, kratkih filmova i mainstream naslova, održat će se od 24. do 31. kolovoza u Zadru.
vrijeme: 24.08.2013.
mjesto: Prague, Czech Republic
url: http://www.msu.hr

Osim što prikazujemo filmove, na predivnoj destinaciji okupljamo filmsku industriju i promičemo suradnju producenata, a želimo i stvoriti platformu za kreativnu industriju u Zadru, rekao je direktor festivala Sergej Stanojkovski na današnjoj konferenciji za novinare.

Iz natjecateljskog programa, čija će se konačna verzija objaviti početkom kolovoza, Stanojkovski je izdvojio film "Broken Circle Breakdown" belgijskog redatelja Felixa Van Groeningena koji će se prvi put prikazati u Hrvatskoj. Riječ je o festivalskom hitu, "neobičnoj mješavini suza i bluegrass glazbe", nagrađivanom na Berlinaleu i Tribeca festivalu. Tu je i film "The Deep" islandskog redatelja Baltasara Kormakura s holivudskom karijerom. Njegova je nova priča utemeljena na stvarnom događaju, a govori o ribaru s Islanda koji je osam sati proveo u ledenom moru.

Filmove glavnog programa, u koji ulaze europske koprodukcije, ocjenjuje međunarodni žiri - albanska glumica Arta Dobroshi koja se proslavila filmom "Le silence de Lorna" braće Dardenne u Cannesu, istaknuti poljski redatelj Krzysztof Zanussi, japanski skladatelj filmske glazbe Shigeru Umebayashi, filmski kritičar i TV urednik Dean Šoša te Christian Jeune, glavni selektor Canneskog filmskog festivala, koji je samo ove godine pogledao oko 1800 naslova, a 1700 odbio.

Glumica Judita Franković je među članovima žirija za prve i druge filmove, a njemačka redateljica Pia Marais za sekciju "Eye on Films", filmsku platformu za promociju, cirkulaciju i distribuciju prvijenaca, u koji je "Avvantura" uključen kao jedini festival iz Hrvatske.

Ovogodišnja zemlja-partner je Austrija, pa će se prikazati austrijski kratki filmovi, potom filmovi jednog od vodećih svjetskih redatelja Michaela Hanekea, a premijerno i pobjednik filmskog festivala u Rotterdamu, "Soldate Jeannette" Daniela Hoesela, čija će filmska ekipa doći u Zadar.

Austrija je mala zemlja no u zadnje vrijeme vrlo uspješna u filmu, rekao je direktor Austrijskog kulturnog foruma u Zagrebu Georg Christian Lack, dodavši da se austrijska kinematografija s malim sredstvima uspjela probiti i na međunarodnu filmsku scenu.

U Zadru se natječu i kratki filmovi, pa će se u suradnji s Europskom filmskom akademijom prikazati najbolji europski kratki filmovi, program "Klasici na Jadranu" donosi retrospektivu Roberta Bressona, u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom prikazat će se retrospektiva Nedeljka Dragića, a kao dobar primjer međunarodne koprodukcije i film "Košnice" Ivana Kelave.

Hrvatski filmovi su u sekciji "Made in Croatia", a novi program "Zadar Film Corner" posvećen je radovima nastalima u proteklih godinu dana u Zadru, od kratkog njemačkog dokumentarca do popularne češke serije "Vypravej".

Tjedan prije festivala u Zadru će se održati Documentary Campus Masterschool, jedan od vodećih europskih obrazovnih programa dokumentarnog filma te trodnevni program stručnog usavršavanja za audiovizualne profesionalce "Croatia Goes Cross-Media".

Popratni program donosi koncerte i izložbe, među kojima i onu Mare Milin s fotografijama sudionika festivala. Na Tportalu će se besplatno prikazivati debitantski filmovi s festivala. (Hina)