Preskočite na glavni sadržaj

Uredsko bjesnilo – izložba u Puli

U Pulskoj galeriji za suvremenu umjetnost Singular otvorena je izložba 'Office Rage' ('Uredsko bjesnilo'), djelo iz ciklusa 'Place of No Roads' ('Mjesto bez cesta'), umjetnika Villea Lenkkerija. Radovi se mogu razgledati do 1. kolovoza.
vrijeme: 08.07.2013.
mjesto: Pula; Galerija Singular, Castropola 51
url: http://www.singulargalerija.com
Fotografija 'Office Rage' prikazuje situaciju na koju sam naišao u gradu Pyramiden na otoku Spitsbergen, smještenom na visokoj sjevernoj geografskoj širini, otprilike 5 godina nakon što je grad bio u potpunosti napušten. U jednoj od prostorija nekadašnje administrativne zgrade rudarskog grada, ormar je čudnovato balansirao, naime, samo su ga njegova otvorena vrata sprječavala da se ne sruši.

Činilo se kao da je ormar iščupan iz zida u nekakvom bjesnilu ali kad sam se malo zamislio nad fenomenom, postalo je očito da je bjesnilo bilo jedne vrlo polake ali odlučne vrste, vlage koja je prouzrokovala da se drveni podovi iskrive, izvitopere i izbace čak i teške objekte van svoje ravnoteže. Činilo se kao da je ormar ispovratio svoj sadržaj, popise, manuale, službene statistike i štogod drugo što se nekad činilo ljudima vrijednim.

Ormar se oslobodio svih takvih privremenosti i pridružio trajnijim ciklusima prirode. Snimio sam fotografiju kako bih prikazao brzo truljenje naših zemaljskih namjera i vrijednosti, kao i potencijalno prisustvo nekih svemogućih, ili barem nepojmljivih, sila, koje uzrokuju da se nepredvidivo dogodi. Knjigu Villea Lenkkerija The Place of No Roads, izdavača Hatje Cantz, moguće je pogledati u galeriji.

Ville Lenkkeri je rođen u Oulu, u Finskoj. Živi i radi u Stockholmu. Diplomirao je umjetničku fotografiju pri FAMU, Akademiji izvedbenih umjetnosti, školi za film i televiziju u Pragu. Magistrirao na odjelu za fotografiju na UIAH, Fakultetu za umjetnost i dizajn u Helsinkiju.