Preskočite na glavni sadržaj

Izložba o Stjepanu Gradiću središnji projekt Dubrovačkih muzeja

Izložba o teologu i znanstveniku Stjepanu Gradiću, središnji ovogodišnji projekt Dubrovačkih muzeja, otvara se danas, 9. srpnja, u Kneževu dvoru u Dubrovniku.
mjesto: Dubrovnik; Knežev dvor
url: http://dumus.hr
Nakon iznimno uspješnih centralnih godišnjih projekata posvećenih Ruđeru Boškoviću u povodu 300. obljetnice njegova rođenja, te dubrovačkom zaštitniku Svetom Vlahu, u povodu 140. obljetnice štovanja kulta Sv. Vlaha u Dubrovniku, središnji ovogodišnji projekt posvećen je 'ocu domovine' Stjepanu Gradiću čime se obilježava 400. obljetnica njegova rođenja, istaknula je ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilač.

Stjepan Gradić (1613.-1683.) bavio se teologijom, filozofijom, pravom, poviješću, matematikom, fizikom, meteorologijom u drugim znanstvenim disciplinama. Velik je doprinos dao u obnovi Dubrovnika nakon velikog potresa 1667. godine, a posebno na obnovi i izgradnji Dubrovačke katedrale zbog čega su ga njegovi sugrađani i zvali ocem domovine i obnoviteljem grada i slobode. Bio je i diplomatski predstavnik Dubrovačke Republike pri Svetoj Stolici te je govorio osam svjetskih jezika.

Na konferenciji za novinare sudjelovali su i kustosica izložbe Vedrana Jukić-Bender i Marina Filipović, likovni postavljač Marin Gozze, a izložbu prati i bogat katalog u kojem o Stjepanu Gradiću pišu akademici Stjepan Krasić i Nenad Vekarić te Vinicije Lupis, Katarina Horvat Levaj, Goran Stepanić, Mijo Korade, Vedrana Gjukić Bender i Tonko Marunčić.
(Hina)