Preskočite na glavni sadržaj

Milanu Miriću uručena nagrada Fonda 'Miroslava Krleže'

Hrvatskom književniku Milanu Miriću, 7. srpnja, u Društvu hrvatskih književnika, uručena je nagrada Fonda 'Miroslava Krleže', za knjigu 'Eseji', koju, ističe se u obrazloženju, upravo vrsnoća uvida, snaga i znanje drame vremena čine vrijednom Nagrade.
vrijeme: 07.07.2013.
mjesto: Zagreb; Društvo hrvatskih književnika, Trg bana Jelačića 7 /1
url: http://www.dhk.hr
'Njegovo je glasno pitanje o temeljnim društvenim problemima kojima osobno kao pisac i istraživač svjedoči, tako da je i umjetnost kojom se bavi 'nova umjetnost' svojevrsna 'kritička svijest epohe' koja procjenjuje upravo taj odnos čovjeka i društva', stoji između ostalog u obrazloženju koje je pročitao Branko Hećimović, predsjednik Stručne komisije za dodjelu nagrade.

Milan Mirić rođen je 14. studenoga 1931. u Gornjim Dubravama kraj Ogulina. Jedan je od utemeljitelja i urednika časopisa "Razlog" koji je izdavao Studentski centar u Zagrebu između 1961. i 1968., a uz časopis pokrenuo je i istoimenu biblioteku u kojoj je izašlo stotinu knjiga domaćih i stranih pjesnika, prozaista, kritičara, sociologa i filozofa. Knjige Biblioteke Razlog ostavile su dubok trag šezdesetih i sedamdesetih godina 20. stoljeća u hrvatskome književnom životu.

U zasebnim knjigama Mirić je objavio: Ostatak iskušenja, Rezervati, Pisma iz rezervata, Rosa, Priče o grčkim bogovima (sa Zlatkom Šešeljem), Olovni slog, Priče o grčkim junacima (sa Zlatkom Šešeljem) te Rastureni rezervati.

Posljednjih desetak godina zajedno s Antunom Paveškovićem i Antom Stamaćem uređuje časopis 'Republiku', najstariju ediciju Društva hrvatskih književnika.

Knjiga 'Eseji', objavljena je 2011. u izdanju Matice hrvatske, posvećena je književnim i likovnim fenomenima koji su u autorovoj osobnoj i profesionalnoj biografiji ostavili značajan trag. Premda su pisani iz perspektive osobnog doživljaja ondašnjega vremena i književnosti, Mirićeve tekstove odlikuju, ističe izdavač, ponajprije jasni i nedvosmisleni književno-povijesni uvidi o pojedinim važnim dionicama hrvatske književnosti i likovnosti i intrigantana razmišljanja o odnosu politike i književnosti.

Miriću je na osvojenoj nagradi čestitao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Nagrada Fonda Miroslav Krleža dodjeljuje se od 1986., najprije kao jednogodišnja, a od 1991. kao dvogodišnja za djelo od iznimna značenja.
(Hina)