Preskočite na glavni sadržaj

47. tamburaški festival mladih HBZ-a iz SAD-a i Kanade

U organizaciji Hrvatske matice iseljenika, u Zagrebu će s osam stotina izvođača gostovati Tamburaški festival Kulturne federacije mladih Hrvatske bratske zajednice Amerike / Annual CFU Junior Tamburitza Festival, koji će se održati od 5. do 7. srpnja 2013. godine u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.
vrijeme: 05.07.2013.
mjesto: Zagreb; KD Vatroslava Lisinskog
url: http://www.matis.hr

U Zagrebu će nastupiti petnaest ansambala iz fraternalističkih središta SAD-a i Kanade i to iz Merrivillea, Pitsburgha, Cokeburga, Youngstownea, Puebla, McKeesporta, Rankina, Steeltona, Clevelanda, St. Loisa, Waukegana, Aliquippe, Milwaukeeja i Toronta. Izvođačima iz Amerike pridružit će se KUD Sveti Juraj iz Ogulina gdje djeluje odsjek Zajednice 2001 Frankopan. Počasna dirigentica Festivala je Sisčanka s dugogodišnjom američkom adresom Katarina Lukačević, koju ćemo vidjeti i u ulozi umjetničke direktorice i koreografkinje zbora Cleveland Junior Tamburitzans. Riječ je o festivalu mladih što se u Americi priređuje punih 47 godina s ciljem očuvanja hrvatske glazbene i plesne baštine, čiji je umjetnički sadržaj proteklih desetljeća obogaćivan i raznim interkulturalnim fenomenima koji simboliziraju današnje multikulturno američko društvo.

Kulturna federacija mladih HBZ-a / CFU Junior Cutural Federation SAD-a i Kanade utemeljena je 1966. na poticaj predsjednika HBZ-a Bernarda M. Luketicha. Trenutačno Kultura federacija mladih HBZ okuplja 40 tamburaških sastava svirača, pjevača i plesača iz SAD-a i Kanade u kojima hrvatsku glazbenu baštinu i folklor njeguje i širi na tisuće ljubitelja magičnog hrvatskoga etnološkoga nasljeđa na sjeverno-američkom kontinentu. Članovi zborova i orkestara uključeni su istodobno i u Podmladak Zajednice pa svi zborovi stoga imaju zajednički prepoznatljivi naziv - Junior Tamburitzans. Kulturnu federaciju mladih trenutačno vodi glazbenik Donald Weakley, koji je tu dužnost preuzeo od dugogodišnje uspješne predsjednice Joan Kutz. U aktualnom Savjetu KF djeluju Joan Kutz, Virginia Michtich, Mary Ann Mikula i Carol Sees, dok su za članove Nadzornog odbora odabrani Don Bowman, Janet Craig, Mike Ricci, Christine Kejas, Emil Riccio i Bernard M. Luketich.

Festival se održava pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske prigodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Koncert dobrodošlice – Program
 

CFU festival - Program