Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljen broj Hrvatske revije o ulasku Hrvatske u EU

Tematski broj časopisa Matice hrvatske 'Hrvatska revija', posvećen pristupanju Republike Hrvaske Europskoj uniji, predstavljen je danas u Matici hrvatskoj, u Zagrebu.
vrijeme: 04.07.2013.
mjesto: Paris, France
url: http://glassbox.fr/
O sadržaju ovoga broja Hrvatske revije govorili su potpredsjednik Matice hrvatske, akademik Stjepan Damjanović, glavna urednica Hrvatske revije Mirjana Polić Bobić, članovi uredništva Dubravka Oraić Tolić i Josip Užarević te saborski zastupnik HDZ-a i bivši ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.

Akademik Damjanović je istaknuo kako se u Hrvatskoj uglavnom svi slažu da je ulazak Hrvatske u EU važan povijesni događaj, no i dodao, kako se svi ne slažu koliko je taj ulazak dobar za Hrvatsku.

Smatra kako taj događaj nije potrebno previše slaviti, no niti odbijati eventualno dobre mogućnosti za Hrvatsku.

Po riječima glavne urednice Polić Bobić Hrvatska revija na svojim stranicama nudi razmišljanja o različitim oblicima naše baštine, sadašnjosti i budućnosti. 'Bavimo se povijesnim razvojem hrvatskoga jezika, dizajnerskim promišljanjem europskog identiteta, hrvatskim pristupom EU u svjetlu doktrine postmodernog imperijalizma, analizom izbornih sustava i njihove istinske reprezentativnosti i pravednosti te odnosom Republike Hrvatske prema rezolucijama koje osuđuju sve totalitarističke režime iz prošlosti', rekla je glavna urednica.
Dubravka Oraić Tolić ocijenila je kako se ovaj tematski broj bavi tvrdim političkim i simboličkim temama. Kao posebno tvrdu temu izdvojila je prilog novinarke Višnje Starešine, koji je, kako smatra, 'politički triler o postmodernističkom kolonijalizmu' te posebno vrijednu raščlambu Anđelka Akrapa o demografskom stanju Republike Hrvatske.
Po mišljenju prof. Oraić Tolić simboličku temu posebno obrađuje akademik Radoslav Katičić svojom studijom o hrvatskom jeziku.

Na značenje zavičajnoga pjesništva na lokalnim idiomima podsjetio je prof. Užarević na primjeru pjesništva Vlaste Markasović, koja je je svoje pjesme ispjevala na slavonskoj staroštokavštini.

Saborski zastupnik Jandroković je ocijenio kako Hrvatska, unatoč tomu što nam se ponekad tako čini, nije slaba. Ulazak u Europsku uniju je završetak procesa što ga je potkraj osamdesetih i tijekom devedesetih godina potaknuo i vodio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, rekao je Jandroković, dodavši kako nije dobro što se današnja hrvatska vlast ne želi suočiti sa zločinima komunističkoga razdoblja naše prošlosti.

Jandroković smatra kako u hrvatskoj politici postoji opcija koja nastoji zanijekati vrijednosti na kojima je stvorena hrvatska država. 'Ako bi ta opcija prevladala Hrvatska bi postala samo krpa na europskom zemljovidu, rekao je i pozvao na očuvanje vlastite nacionalne tradicije i vrijednosti na kojima je stvarana suverena hrvatska država.
 
U tematskom broju 'Hrvatske revije', o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, objavljeni su tekstovi Radoslava Katičića, Borisa Ljubičića, Anđelka Akrapa, Višnje Starešine, Franke Miriam Brueckler, Anite Skelin Horvat, Maje Bratanić i Maje Runje.
(Hina)