Preskočite na glavni sadržaj

MUO: Otvorena "Transparentna ljepota"

Uoči pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, jučer je u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) otvorena velika izložba staklenih eksponata "Transparentna ljepota" koja, u organizaciji triju zagrebačkih muzeja, svjedoči tisućljetnoj pripadnosti hrvatske kulture europskom krugu.
vrijeme: 27.06.2013.
mjesto: Zagreb
url: http://www.muo.hr/
Oko 600 predmeta od stakla iz 36 hrvatskih muzeja istodobno je izloženo na tri gradske lokacije - Arheološki muzej prikazuje razdoblje od pretpovijesti do srednjega vijeka, MUO od XV. do XX. stoljeća, a u Mimari, gdje izložba kronološki završava, izloženi su stakleni predmeti s potpisom suvremenih hrvatskih umjetnika.

Izložba pokazuje prisutnost europske baštine na hrvatskom prostoru kroz četiri tisuće godina. Prikazani su predmeti od muranskog stakla, radovi iz njemačkih, čeških, šleskih i bradenburških radionica 17. i 18. stoljeća, primjerci bidermajera, secesije i art decoa sve do autorskog stakla 20. stoljeća.

U Arheološkom muzeju predstavljena je produkcija u staklu nastala u širokom vremenskom rasponu od II. tisućljeća pr. Kr. do XIV. st. Odabranih 180 eksponata ilustrira bogatstvo ostvarenja u staklu iz razdoblja staroga i srednjega vijeka koji se čuvaju u hrvatskim muzejima, a najvećim dijelom potječu iz arheoloških nalazišta u Hrvatskoj.

Dio izložbe, postavljen u MUO, prezentira dostignuća staklarske produkcije od renesanse do art decoa. Izbor od 360 eksponata odabranih iz fundusa 20 hrvatskih muzeja predstavlja vrhunske dosege u pogledu tehnoloških znanja i stilsko-oblikovnih značajki. Izloženi su predmeti nastali u europskim radionicama koje su obilježile novovjeku produkciju stakla, a posebna su cjelina ostvarenja hrvatskih staklana XIX. stoljeća.

U Mimari se priča o staklu proširuje na XXI. stoljeće s prikazom više od 50 djela suvremene staklarske kiparske produkcije u Hrvatskoj, nastale od 1980-ih do danas, s naglaskom na recentnu produkciju eminentnih kipara poput Kuzme Kovačića, Dražena Trogrlića, Kažimira Hraste i Antona Vrlića.

Ovim jedinstvenim uvidom u baštinu poručujemo dobrodošlicu Europi, u koju se Hrvatska napokon vraća, rekao je na otvorenju ravnatelj MUO-a Miroslav Gašparović. Istaknuo je i da je projekt rezultat dugogodišnjeg rada velikog broja hrvatskih stručnjaka, koji su još jednom pokazali svoju izvrsnost.

Autori Zoran Gregl i Lada Ratković-Bukovčan istaknuli su sudjelovanje Hrvatske u tkanju kulturnog tkiva Europe, a da je izložba otvorena u pravom trenutku naglasila je i Zrinka Vrabec Mojzeš, izaslanica pokrovitelja Predsjednika Republike Ive Josipovića.

"Transparentna ljepota" bit će otvorena do 13. listopada, a na dan pristupanja Hrvatske EU , 1. srpnja, moći će se besplatno razgledati od 11 do 18 sati.

(Hina)