Preskočite na glavni sadržaj

Izložba - Vinkovci najstariji grad u Europi

Vinkovci su grad koji u kontinuitetu postoji duže od 8200 godina što ga svrstava u najstarije gradove u Europi, a kako bi se s tom činjenicom i brojnim drugim zanimljivostima o kulturi Vinkovaca upoznala hrvatska i europska javnost, večeras se u Zagrebu otvara izložba 'Vinkovci najstariji grad u Europi'.
vrijeme: 28.06.2013. 19,30
mjesto: Zagreb; Palača Kulmer
Na području Vinkovaca pronađen je prvi indoeuropski kalendar, prvi put je proizvedena prava bronca, počela je prva serijska proizvodnja metala, tisućljećima se proizvodi vrhunska keramika. Tu su rođena dva rimska cara Valentijan i Valens i dva ranokršćanska sveca Euzebije i Polion, rečeno je na konferenciji za novinare povodom otvorenja izložbe u prostoru palače Kulmer na zagrebačkom Gornjem gradu.

'Nema ni jednog naselja u Europi s tako dugim i kontinuiranim tragovima življenja', kazao je autor izložbe i najveći stručnjak vučedolske kulture Aleksandar Durman, profesor na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

Naveo je kako naselje počinje živjeti u vrijeme najranijeg neolitika, s prvim europskim zemljoradnicima 6200 godina pr. Krista i kroz čitavu prapovijest i ranu povijest 'nema ni 50 'praznih' godina u kontinuitetu'.

Izložbu je došao podržati i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. 'Došao sam podržati izložbu o Vinkovcima kao najstarijem gradu u Europi. U susjedstvu nam je izložba Picassa (u Galeriji Klovićevi dvori), ali mi imamo i Vinkovce, grad koji u kontinuitetu postoji više od 8200 godina. To znači da u predvečerje ulaska u EU Zagreb i Hrvatska imaju što pokazati', kazao gradonačelnik Bandić.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Vesna Kusin rekla je da Grad Zagreb u Europu i svijet promiče informaciju o Vinkovcima kao najstarijem gradu u Europi 'čiji smo dio odvajkada'. 'O tome se malo zna u Hrvatskoj, a kako će se onda znati u Europi i šire. Zato želimo najprije informirati zagrebačku javnost', navela je Kusin i dodala kako je važno da takve informacije uđu i u školske udžbenike. Kusin je zahvalila Muzeju Grada Zagreba i Muzeju Grada Vinkovaca te svim sudionicima koji su u rekordnom roku uspjeli prirediti izložbu. 'Iz Vinkovaca još stižu predmeti koji će do navečer biti postavljeni na izložbi, a sve kopije zorno će prikazati predmete koji svjedoče dugu povijest Vinkovaca', dodala je Kusin.

Otvorenje izložbe o toj senzacionalnoj informaciji najavila je za 19,30 sati. Izložba će biti otvorena mjesec dana svakodnevno od 11 sati do 21 sat i bit će besplatna za posjetitelje.

(Hina)