Preskočite na glavni sadržaj

Transparentna ljepota: Staklo iz hrvatskih muzeja

Transparentna ljepota: Staklo iz hrvatskih muzeja
U razdoblju od 27. lipnja do 13. listopada, u Arheološkom muzeju u Zagrebu, Muzeju za umjetnost i obrt i Muzeju Mimara, istovremeno će se održavati izložba ‘Transparentna ljepota: Staklo iz hrvatskih muzeja'.
vrijeme: 27.06.2013.
mjesto: Zagreb; Arheološki muzeju u Zagrebu, Muzeju za umjetnost i obrt / Muzeju Mimara
Jedinstven muzeološki projekt, u kojemu su, u organizaciji triju zagrebačkih muzeja, sudjelovala još trideset i tri muzeja iz cijele Hrvatske, zamišljen je i ostvaren kao doprinos muzejske zajednice obilježavanju ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

izložba Transparetna ljepota: Staklo iz hrvatskih muzeja, domaćoj i inozemnoj publici predstavlja bogatstvo staklenih artefakata u Hrvatskoj nastalih tijekom četiri tisućljeća. Više od 600 vrhunskih ostvarenja iz muzejski zbirki stakla iz cijele Hrvatske prezentirano je na trima zasebnim izložbama - u Arheološkom muzeju u Zagrebu,  Muzeju za umjetnost i obrt i Muzeju Mimara - koje posjetitelji mogu razgledati kupnjom zajedničke ulaznice za sva tri muzeja.
 
U Arheološkom muzeju u Zagrebu, na izložbi Ttansparetna ljepota: Staklo iz hrvatskih muzeja – od pretpovijesti do srednjeg vijeka, posjetitelji se mogu upoznati s najranijim ostvarenjima u staklu nastalim u razdoblju od 2. tisućljeća pr. Kr. do XIV. stoljeća, na primjerima odabranih predmeta koji se čuvaju u fundusima arheoloških zbirki diljem Hrvatske (Zagreb, Split, Zadar, Osijek, Vinkovci, itd.).
 
U Muzeju za umjetnost i obrt, na izložbi Transparentna ljepota: Staklo iz hrvatskih muzeja – od XV. do XX stoljeća, predstavljena su ostvarenja europskog staklarstva iz stilskih razdoblja renesanse, baroka, bidermajera, historicizma, secesije i art décoa. Ovaj dio izložbe, u kojemu dominiraju predmeti iz fundusa Muzeja za umjetnost i obrt, završava ostvarenjima hrvatskih umjetnika u staklu – od Tomislava Krizmana do Raoula Goldonija.

U zasebnoj dionici u Muzeju Mimara, na izložbi Transparetna ljepoa :  Staklo u suvremenom hrvatskom kiparstvu, posjetitelji se mogu upoznati s ostvarenjima suvremenih hrvatskih kipara u mediju stakla (Kuzma Kovačić, Kažimir Hraste, Dražen Trogrlić, Gordana Drinković i dr.), među kojima će mnoga djela, vjerujemo, tek postati dijelom muzejskih fundusa u Hrvatskoj.

Tijekom trajanja izložbe, koja ostaje otvorena do 13. listopada, publika će u trima zagrebačkim muzejima steći uvid u bogatstvo fundusa muzeja u Hrvatskoj koje ih stavlja uz bok riznicama svjetskih muzeja te kroz podatni medij stakla upoznati njegovu oblikovnu i stilsku raznovrsnost kroz stoljeća i kontinuitet izazova za suvremeni umjetnički izričaj.