Preskočite na glavni sadržaj

Prvi Dani LUX filma u zagrebačkom KIC-u

Na prvim Danima LUX filma u Hrvatskoj, koji će se održati u zagrebačkom Kulturno informativnom centru, od 27. do 30. lipnja, bit će prikazano šest filmova, dobitnika nagrade LUX koju dodjeljuju zastupnici Europskoga parlamenta.
vrijeme: 27.06.2013.
mjesto: Zagreb; Kulturno informativni centar
url: http://www.luxprize.eu
Velika nam je čast u najstarijem zagrebačkom kulturnom centru ugostiti projekt na kojemu će prvi put biti predstavljeni filmovi koje biraju europski zastupnici, rekla je ravnateljica KIC-a Gabrijela Krmpotić Kos predstavljajući program na konferenciji za novinare.

Dani počinju hrvatskom premijerom francuskoga filma 'Welcome' Philippea Lioreta, a manifestaciju će otvoriti predsjednica Odbora za kulturu i obrazovanje Europskoga parlamenta Doris Pack, koja će nakon toga sudjelovati u raspravi o hrvatskom filmu u europskom kontekstu zajedno s Antoniom Nuićem, Rajkom Grlićem i Zdenkom Gold, najavila je Krmpotić Kos.
Zadnjega dana festivala bit će prikazan prošlogodišnji dobitnik nagrade, talijanski film 'Shun Li i pjesnik' Andree Segrea, nakon čega je predviđeno izravno uključivanje na festival u Karlovym Varyma i proglašenje deset finalista za nagradu LUX 2013.

Europski parlament nagradu dodjeljuje od 2007. kako bi se potaknula javna rasprava o Europskoj uniji i njezinoj politici te pružila potpora koprodukcijama unutar same Unije. Osnovni je cilj nagrade promicati kreativnost i raznolikost te pružiti potporu europskoj kinematografiji.

'Filmove koji su dosad nagrađeni imamo prilike pokazati na ovom svojevrsnom malom kulturnom festivalu zadnja tri dana uoči ulaska Hrvatske u EU', rekla je voditeljica Ureda za informiranje Europskoga parlamenta Violeta Staničić. 'Htjeli smo da to bude mali kulturni poklon građanima', dodala je.

Nagrada se dodjeljuje svake godine u studenome, a pobjednika biraju zastupnici Parlamenta nakon nominacijskog postupka koji provode filmski kritičari i umjetnici odabirući listu od deset filmova od kojih se zatim bira uži izbor od tri filma, objasnila je Staničić.

Europski zastupnici tada glasovanjem biraju dobitnika nagrade kojemu je omogućen prijevod i distribucija u cijeloj EU. Od prošle godine, dodala je Staničić, sva tri finalista LUX nagrade prikazuju se u studenome u svim glavnim gradovima EU-a.

Šest dosadašnjih dobitnika nagrade, koji će biti prikazani u Zagrebu, nisu lagani filmovi, naglasila je Staničić, oni potiču na razmišljanje i govore o krizi, ne gospodarskoj nego o krizi pojedinca i krizi u društvu.

Od 1. srpnja za nagradu se mogu natjecati i hrvatski filmovi. Hrvatska je kinematografija spremna uključiti se i izabrati film koji će je predstavljati, ocijenila je.

Ina Pouant iz Francuskoga instituta predstavila je francuski film 'Welcome' kojim se otvara festival ističući kako je riječ o filmu koji govori o mladom izbjeglici koji se nađe u Calaisu i uči plivati kako bi preplivao do Velike Britanije.
 
Film govori o solidarnosti među ljudima, ali i ograničenjima i opasnostima kojima se izlažu oni koji žele pomoći. Riječ je o potresnom i dirljivom filmu, nagrađivanom u Francuskoj i Europi, naglasila je Pouant.
(Hina)