Preskočite na glavni sadržaj

Galerija Nova: Netolerantnost / normalnost

Galerija Nova: Netolerantnost / normalnost
U Galeriji Nova, u četvrtak, 20. lipnja, s početkom u 19 sati, otvara se izložba 'Netolerantnost / normalnost', na kojoj sudjeluju Discoteca Flaming Star, Beate Engl, Harun Farocki, Karl Holmquist, Ralf Homann, Scott King, Katrin Mayer i Heiko Karn. Kustos izložbe je Daniel Pies, a izložba ostaje otvorena do 20. srpnja.
vrijeme: 20.06.2013. 19,00
mjesto: Zagreb; Galerija Nova, Teslina 7
url: http://www.whw.hr
Desničarska politika jača, a s njom i svi oblici netolerantnosti. Sve raširenije prepoznavanje tih populističkih tendencija kao prirodnog pomaka u političkom spektru, kao i prateća stigmatizacija svega što je kulturalno obilježeno kao strano, moglo bi se nazvati društvenim procesom normalizacije. Stajališta koja su prije bila tabu postaju društveno prihvatljiva, a ulazak desničarskih političkih stranaka u evropske parlamente samo je najvidljiviji aspekt te političke simptomatologije – pozivanja na tradicionalne vrijednosti i ideje društvenog poretka koji teži isključivanju na temelju politike identiteta.


Prešutnu normalizaciju tih političkih fantazma o kulturalnoj čistoći izložba Netolerantnost / normalnost propituje nizom radova koji otvaraju područje političkoga kao arene umjetničke prakse koja suspendira unaprijed spremna pripisivanja značenja i identiteta. Nijedan od predstavljenih umjetnika ne razumije politiku svoje prakse kao neposredan prikaz društvene stvarnosti, niti  je smješta u okvir prvenstveno aktivističkih područja djelovanja. Umjesto toga, Netolerantnost / normalnost usredotočuje se na radove koji – usprkos svom referencijalnom zasićenju – ni u najmanjoj mjeri ne smještaju politiku svoje prakse u netransparentnost, poetičnost i intrinzičnu logiku umjetničke forme.

Područje stvarnosti stoga se ne prevodi u dokumente niti se prisvaja kao područje neposrednog djelovanja nego postaje građa koju treba istraživati kako bi se otvorilo prostore koji suspendiraju uvježbane postupke pripisivanja značenja koje se već uzima zdravo za gotovo. U tom smislu, Netolerantnost / normalnost preuzima kao tematski okvir identitetno utemeljenu logiku politike isključivanja koju perpetuiraju desničarski populizmi, kako bi odgovorila umjetničkim formama koje veličaju pokrete ne-identiteta, hibridnosti i čudovišnoga. Daniel Pies