Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljen novi europski projekt Queer Zagreb Sezone 'Performing Gender'

Novi europski projekt Queer Zagreb Sezone 'Performing Gender', u sklopu kojeg će šesnaest umjetnika iz Hrvatske, Italije, Španjolske i Nizozemske tijekom dvije godine gostovati u europskim muzejima suvremene umjetnosti i provoditi istraživanje o seksualnosti i rodnim ulogama, predstavljen je 17. lipnja, na konferenciji za novinare.
url: http://www.queerzagreb.org
Istraživanje o seksualnosti i rodnim ulogama umjetnici će provoditi kroz umjetnine u fundusu i izloženim kolekcijama partnerskih muzeja. Projekt provodi udruga Domino kroz Queer Zagreb Sezonu u suradnji s Gender Bender festivalom iz Italije, Dutch Dance festivalom iz Nizozemske, te Paso a 2 koreografskom platformom iz Španjolske.

Prvi dio projekta provodi se u suradnji sa zagrebačkim Muzejom suvremene umjetnosti od 14. do 21. lipnja, te organizacijom Moja zemlja Štaglinec. Umjetnici koji sudjeluju u toj fazi projekta, Poliana Carolina Campos Vieira Lima, Moisio Lina Cecilia, Jan Martens te Siniša Labrović, tjedan dana će provesti u Zagrebu na radionicama i u istraživačkom radu uz predavanja stručnjaka o temi seksualnosti, roda i načinima prezentacije različitosti u suvremenoj umjetnosti, s ciljem stvaranja novih produkcija tijekom slijedeće dvije godine. Javno predstavljanje i razgovor s umjetnicima održat će se 20. lipnja u MSU Zagreb.

'Riječ je o jedinstvenom projektu u Europi i novom načinu na koji muzeji mogu otvoriti suvremeni dijalog publike i muzejskih kolekcija i postava. Stoga nam je drago da je zagrebački MSU dio projekta, uz bok muzejima u Bologni, Maastrichtu i slavnom muzeju Reina Sofia u Madridu', istaknuo je umjetnički direktor Queer Zagreb Sezone Performing Gender Zvonimir Dobrović.

Vjeruje da će projekt polučiti dobre umjetničke rezultate i otvoriti prostore za trajnu suradnju festivala i muzeja u toj mreži.

U Hrvatskoj postoji niz umjetnika koji se bave performansom i plesom otvarajući teme roda i seksualnosti, rekao je dodavši kako s hrvatske strane projekta sudjeluje nekoliko generacija umjetnika - Siniša Labrović, Bruno Isaković i Vlasta Delimar, koja će biti na predavanjima u Bologni.

'Mislim da hrvatski kontingent u tom projektu predstavlja snažan impuls u prodor suvremene umjetnosti performansa i plesa', istaknuo je.

Savjetnik Muzeja suvremene umjetnosti Tihomir Milovac napomenuo je da suvremena umjetnost gotovo u pravilu prati društvena zbivanja i potiče otvaranje novih tema u javnosti. Neminovno je da se i kulturne institucije poput muzeja otvore prema svim temama koje se tiču društvene stvarnosti. Napomenuo je da MSU u kolekciji ima nekoliko značajnih radova koji tematiziraju pitanja rodnosti i seksualnosti, posebno istaknuvši provokativnu seriju fotografija Tomislava Gotovca 'Foxy Mister'.

'Tijelo je oruđe i najbolji način da se izrazimo. Mislim da je projekt Performing gender dobro ocijenjen od Europske unije jer smo se odlučili rabiti tijelo kao društveno, političko, kulturno i simbolično oruđe', istaknuo je Danielle del Pozzo s festivala Gender Bender.
(Hina)