Preskočite na glavni sadržaj

Struka nagradila Igora Mrduljaša Demetrovom nagradom

Kritičara, teatrologa, publicista, urednika i svestrana 'kazalištarca' Igora Mrduljaša nagradilo je Hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa (HDKKT) Demetrovom nagradom za životno djelo koju je na svečanosti u Zagrebačkome kazalištu lutaka za laureata u četvrtak primila njegova kći Petra Mrduljaš Doležal.
vrijeme: 14.06.2013.
mjesto: Zagreb
url: http://www.hdkkt.kazaliste.hr/

U riječima zahvale za nagradu koja je dodijeljena njezinu ocu, koji zbog zdravstvenih razloga nije mogao biti na današnjoj svečanosti, Petra Mrduljaš Doležal istaknula je kako je nagrada posebno vrijedna jer ju je struka dodijelila zaljubljeniku u kazalište.

Laureatova supruga Zdenka Marunčić-Mrduljaš prenijela je njegove pozdrave nazočnima rekavši kako im poručuje da pamti samo lijepe dane i da se nada da će tako biti i s njegovim prijateljima i suradnicima.

Igor Mrduljaš drugi je dobitnik Demetrove nagrade za životno djelo koju je HDKKT utemeljio prošle godine kada je pripala teatrologu i kritičaru Branku Hećimoviću. Predsjednica toga društva Sanja Nikčević napomenula je kako je nagrada utemeljena jer je njihovo strukovno društvo bilo među rijetkima koje nije nagrađivalo one najbolje u struci.

Kad je pak riječ o ovogodišnjem laureatu istaknula je da je to prva nagrada koju je Igoru Mrduljašu dodijeljena za njegov rad kojim je u puna četiri i pol desetljeća puno zadužio struku i hrvatsku kulturu.

Mrduljašu je nagradu dodijelilo povjerenstvo kojim je predsjedavao Boris Senker, a u kojemu su bili i Sanja Nikčević te Boris B. Hrovat.

U opsežnu obrazloženju Senker je, među ostalim, istaknuo kako je "Mrduljaš samostalan i dosljedan u svome shvaćanju kazališta kao jednoga od najvažnijih segmenata nacionalne kulture i uvjeren da su upravo za opstojnost te kulture presudni supostojanje popularnoga i ekskluzivnoga, eksperimentalnoga i tradicionalnoga, domaćega i stranoga, gruboga i otmjenoga".

Senker je dodao kako se Mrduljaš ne opredjeljuju za jednu vrstu kazališta, nije promicatelj jedne struje ili jednoga trenda u kazalištu i nije izabrao jedno njegovo lice već ga posvuda i od svih traži i hvali samo njega,

Igor Mrduljaš rođen je 1945. u Splitu, mladost je proveo u Rijeci, gdje se i školovao, potom je boravio u Varaždinu, a od 1975. živi i radi u Zagrebu. Bio je, između ostaloga, voditelj promidžbe i urednik kazališnih izdanja današnjega Hrvatskoga narodnog kazališta u Varaždinu, dramaturg i, kraće vrijeme, vršitelj dužnosti ravnatelja Zagrebačkoga kazališta mladih, a od 2001. do umirovljenja 2012. pomoćnik ravnatelja Zagrebačkoga kazališta lutaka. U devedesetim je godinama obnašao razne dužnosti u ministarstvima i uredima Vlade Republike Hrvatske.

Tajnik Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa bio je od 1976. do 1993., a predsjednik od 2005. do 2011. godine. (Hina)