Preskočite na glavni sadržaj

Izložba arhitekta Álvara Size u Galeriji Karas

Nakon predstavljanja u Dubrovniku, izložba Álvara Size 'Viagem sem programa / Putovanje bez plana', otvorena je do 13. lipnja u zagrebačkoj galeriji Karas. Izložba je prvi put prikazana na 13. Venecijanskom bijenalu arhitekture, na kojem je Álvaro Siza nagrađen Zlatnim lavom za životno djelo.
vrijeme: 04.06.2013.
mjesto: Zagreb; Galerija Karas, Praška 4
url: http://www.hdlu.hr
‘Putovanje bez plana’ istražuje najintimnije aspekte Sizinog arhitektonskog opusa; neraskidive veze između procesa projektiranja i ljudske prirode, kroz njegove crteže koje je osobno odabrao za projekt. 53 crteža, nastala u mladosti tijekom putovanja s jednog kraja svijeta na drugi, na večerama s prijateljima ili u trenucima odmora od bremena posla, prikazuju sjećanja, zapažanja, ironične stavove i mišljenja.

Postav izložbe u Zagrebu obogaćen je crtežima koje je Siza napravio tijekom dugogodišnje suradnje s časopisom Oris, u Zagrebu i Portu.

Álvaro Siza rodio se u Matosinhosu u Portugalu 1933. godine. Od 1949. do 1955. godine studirao je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Portu. Od 1955. do 1958. godine radio je kao suradnik arhitekta Fernanda Távore. Predavao je na Školi arhitekture (ESBAP) od 1966. do 1969. godine, a položaj profesora Konstrukcije dobio je 1976. godine. Gost profesor je na Ecole Polythéchnique u Lausanneu, Sveučilištu Pennsylvanije, Sveučilištu Los Andes u Bogoti i Visokoj školi dizajna na Sveučilištu Harvard. Član je Američke akademije umjetnosti i znanosti, počasni je član Royal Institute of British Architects, Američkog instituta arhitekata (AIA), Francuske akademije arhitekata i Europske akademije znanosti i umjetnosti. 1992. dobio je prestižnu Pritzkerovu nagradu, a 2009. zlatnu medalju Royal Institute of British Architects. Dobitnik je Zlatnog lava za životnog djelo na 13. Međunarodnoj izložbi arhitekture – La Biennale di Venezia.

Organizator izložbe u Veneciji: Associazione Culturale Medicina Mentis
Kustosi izložbe: Greta Ruffino, Raul Betti (skice s Venecijanske izložbe) i Andrija Rusan (skice nastale za vrijeme suradnje sa Orisom)