Preskočite na glavni sadržaj

Dokumentarni filmovi Srđana Keče u Art-kinu Croatia

Od petka, 31. svibnja, do nedjelje, 2. lipnja, pogledajte srednjemetražne dokumentarne filmove mladog srpskog redatelja Srđana Keče u riječkom Art-kinu Croatia.
vrijeme: 31.05.2013.
mjesto: Rijeka; Art-kino Croatia, Krešimirova 2
url: http://www.art-kino.org/

Jedan od najemotivnijih dokumentaraca nastalih na ovim prostorima u posljednjih nekoliko godina, film 'Pismo ocu' beogradskog redatelja Srđana Keče, na repertoaru je Art-kina, a u sklopu programa Doksi Srđana Keče bit će prikazana još dva njegova srednjemetražna dokumentarna filma – 'Mirage' i 'Posle rata'.

'Hej tata, iznenada si umro', izgovara autor na početku ovog filma, pokušavajući shvatiti kako je njegov otac odlučio završiti svoj život. Zaboravljene fotografije, pisma i kućni video odvode film u Jugoslaviju sedamdesetih, kada su njegovi roditelji postali ljubavnici. Sad kada oca više nema, tragajući za odgovorima, redatelj je iskopao mnogo više nego što je želio.

Na rubu grada koji izrasta iz pustinje, čovjek sam na terenu igra golf. Drugi, šalje pismo iz radnog kampa ženi u Keniju. Pješčana oluja zahvaća gradilište, a lokalno stanovništvo održava čudnovati plesni obred. Dubai, percipiran uglavnom ili kao razvojno čudo ili propao trik, ovdje postaje platforma za istraživanje izmještenosti, žudnje i čežnje. U trima poglavljima – gradu, okolnoj pustinji i njihovom stanovništvu polako se otkrivaju mračni aspekti suvremenog društva dok permanentni ekonomski krah najavljuje kraj jedne ere. Dokumentarac 'Mirage' nagradio je London Short Film Festival (najbolji kratki dokumentarac) i Open City London Documentary Festival (Posebno priznanje).

Visoko u planinama Kosova žive Goranci, Slaveni islamske vjeroispovijesti, ljudi bez vlastite zemlje. Rat na Kosovu 1999. godine donio je metež u njihove živote i potjerao ih je u potragu za novim životom. Oni koji su ostali, ispričali su nam svoje priče u filmu 'Posle rata'.