Preskočite na glavni sadržaj

Neobarokni Dani performansa u Varaždinu

Neobarokni Dani performansa u Varaždinu
U Varaždinu će se od 6. do 9. lipnja održati 12. dani performansa. Tijekom četiri dana očekuje nas sedam performansa, pomno odabranih od strane selektora Dana performansa, aktualnog kustosa hrvatskog paviljona na Venecijanskom Bijenalu Branka Francescha, a cijeli se ovogodišnji festival tematski vezuje uz neobarok.
vrijeme: 06.06.2013.
mjesto: Tisno, Croatia
url: http://www.thegardenfestival.eu/

Dani performansa počet će predstavljanjem knjige 'Varaždin.Performans. 2001. – 2013.' u četvrtak, 6. lipnja u Julijanovom dvorištu s početkom u 19,30 sati. Knjigu izdaje Galerijski centar Varaždin, a financira Ministarstvo kulture.

Julijanovo dvorište će u vrijeme festivala biti 'performans zona', odnosno mjesto okupljanja umjetnika i posjetitelja Dana performansa.

Ljiljana Mihaljević: 'Gozba'

Prvog dana festivala akademska slikarica i multimedijalna umjetnica, Ljiljana Mihaljević predstavit će se publici svojom instalacijom 'Gozba' s kojom je ušla u finale nagrade Josip Račić 2010. godine.

U petak, 7. lipnja, u bivšoj sinagogi vidjet ćemo izvedbu Tajči Čekade, multimedijalne umjetnice  koja djeluje na području modnog dizajna, kostimografije, performansa i fotografije. Naslov njezinog performansa je 'Le Déjeuner sur l'Herbe vs. The Dinner'.

Krešo Kovačićek izvest će 'Vdekja (smrt)'. Kovačićek je riječki umjetnik, autor tiskanih izdanja, dizajner keramike, performer, a sudjelovao je u projektima revitalizacije industrijske baštine (Hartera) te artikulacije gay identiteta kroz projekt Lgbtiiq arhiva.

Zanimljiv program očekuje nas i tijekom festivalske subote. Tori Wrånes, norveška je umjetnica koja kombinira glas i skulpturu kao polazišnu točku. Koristi kostime, arhitekturu i skulpture za preoblikovanje svoje pojavnosti. U sinagogi imamo prilike vidjeti njezin '10 minutes performans'.

Dimitry Dima Strakovsky, rođen u Rusiji, većinu svog života proveo je u SAD-u baveći se umjetnošću i radeći za različite tvrtke s područja razvitka igračaka. 'Travelers prayer' naslov je performansa kojim će se Dima predstaviti u Varaždinu.

Mom and Jerry sebe smatraju živim umjetničkim djelima. Gdje god se nalazile,okruženje doživljavaju kao pozornicu za svoj stalni protest i bunt protiv uvriježenih vrijednosti, političke korektnosti i snobizma. Možemo ih doživjeti kao strojeve za recikliranje u virtualnom gradu smeća. 'Artists are present' naziv je performansa koji će se odvijati tijekom subotnje večeri, a nastavit će se kroz noć te tijekom cijele nedjelje na raznim lokacijama u gradu.

Dani performansa Varaždin svoje će 12. izdanje završiti dvokanalnom video projekcijom 'Najljepša žena u Gući' autorice Brede Beban. Beban je umjetnica, redateljica i kulturna producentica, a radila je kao predavačica multimedijalne umjetnosti te izlagala na brojnim izložbama diljem svijeta.

Program festivala dostupan je ovdje!