Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Pendelum' Ivane Jelavić u Osijeku

U subotu, 25. svibnja, u 20 sati, u galeriji Waldinger u Osijeku, otvara se izložba Ivane Jelavić pod nazivom 'Pendulum'. Izložba ostaje otvorena do 9. lipnja.
vrijeme: 25.05.2013.
mjesto: Osijek; Galerija Waldinger, Fakultetska 7
Ivana Jelavić malim pomacima postiže velike rezultate. Da, baš tako, sasvim kontradiktorno, bez naglašenoga teorijskog okvira njezin se oblikovni princip sastoji od hvatanja, učvršćivanja, bilježenja i povećavanja mrvica života. Hvata ih i pokazuje kao mušice u letu. Spontano i bez napora! Sa srećom, bez euforije. Zasmijana neočekivanim u svakodnevnom.

Ona pronalazi načine da ono neuočljivo, naizgled nevažno pokaže u svim  njegovim dimenzijama. Kad u tome uspije, uvodi nas u dimenziju života koju svi  poznajemo, ali čija je differentia specifica da neprestano izmiče. Fluktuirajući oblik  svakodnevnog spektakularan je tek sagledan u vremenu i prostoru, koji nadilazi naš  uobičajeni percepcijski format. Zato ga smatramo nevažnim. Zato o njemu ne volimo misliti. Kad se upustimo u razmišljanje o izmičućem, lako zapadamo u mistično, dajući životu osobine koje su strane njegovoj protočnosti. Ivana Jelavić protočnosti pristupa protočno, gotovo da je jedino što čini kadriranje pozornosti. Kao kada rukama s plačevima postavljenim pod pravim kutom u slovo L pokazujemo isječak prizora u vidokrugu. Taj pokret govori da je to ono što treba vidjeti, snimiti, da je to ono što je lijepo! Nedostaju mi odgovarajući izrazi, svaka je riječ pogrešna jer je ograničavajuća.


(..) Video rad Pendulumi snimka perfomansa statičnom kamerom bilježe autoricu kako izvodi jednostavnu akciju u prostoru i vremenu. Monotonost i jednostavnost izvođene aktivnosti dovodi gledatelja u stanje zadovoljne mirnoće. I potaknuti ugodom tog trenutka tek kasnije upustiti ćemo se u istraživanje njegovog izvora. Na oba je dupliranjem lika autorici podarena mogućnost dvostruke egzistencije. Ona istovremeno i ostaje i odlazi! Ili ona u jednom nivou egzistencije slika dok u drugom gradi i balansira s običnim kućnim čašama. Takvim multipliciranjem otvorena su vrata različitim dimenzijama naše egzistencije. Rekla bih da je to ono što proizvodi osjećaj zadovoljne mirnoće. To je isti onaj pomak i posvajanje kakav proizvode i dječje instalacije na neočekivanim mjestima! iz teksta Marine Viculin

Ivana Jelavić rođena je u Splitu 1971. godine. Osnovnu i srednju školu završava u Dubrovniku. 1997. diplomira na Umjetničkoj akademiji u Splitu kod prof. Gorkog Žuvele sa video radom 'Jedan' i teoretskim radom iz kolegija vizualna komunikacija 'Semiotika televizijske reklame'. Član je HDLU-a, a od 1999. djeluje kao samostalni umjetnik. Izlagala je na velikom broju samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.