Preskočite na glavni sadržaj

'Srce veće od ruku' najbolja predstava 20. festivala glumca

Dodjelom nagrada na prigodnoj svečanosti održanoj u Iloku, gradu domaćinu ovogodišnjeg festivala, završio je 20. festival glumca na kojem je od 10. svibnja bilo izvedeno 16 predstava domaćih kazališta, kazališnih udruga i glumaca pojedinaca.
vrijeme: 18.05.2013.
mjesto: Ilok
url: http://www.hddu.hr

Nagrada za najbolju predstavu koja nosi ime preminulog velikana hrvatskog glumišta i jednog od utemeljitelja Festivala glumca, Vanje Dracha, odlukom ocjenjivačkog suda pripala je predstavi "Srce veće od ruku" Elvisa Bošnjaka u režiji Trpimira Jurkića i produkciji "Kazališta Playdrama" iz Splita.

Nagrada "Fabijan Šovagović" za najbolju glumicu pripala je Jasni Palić Picukarić i Anastasiji Jankovskoj, a za najboljeg glumca Borisu Svrtanu i Nenadu Srdeliuću.

Nagradom "Nevenka Filipović" za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade nagrađen je Berislav Tomičić.

Nagrada "Ivo Fici" za najboljeg mladog glumca ili glumicu do 28 godina dodijeljena je Nikši Arčaninu, a posebno priznanje "Mato Ergović" za glumačko ostvarenje Jerku Marčiću.

Nagrada za najbolji kazališni plakat dodijeljena je Vanji Cuculiću za plakat predstave "Push up 1-3" zagrebačkog Dramskog kazališta Gavella.

U ocjenjivačkom sudu su bili glumci Anja Šovagović Despot kao predsjednica te Kostadinka Velkovska i Dušan Gojić kao članovi.

Domaćica festivala Helena Buljan zahvalila je na ukazanoj časti što je imala prigodu biti domaćicom glumicama i glumcima koji su proteklih devet dana "donosili radost glume" žiteljima Vukovarsko-srijemske županije.

Predstave, koje je za Festival odabrala izbornica Perica Martinović, vidjelo je oko 6000 gledatelja, rekao je izvršni producent festivala Himzo Nuhanović iz vinkovačke Koncertno-kazališne agencije "Asser Savus", koja je uz Hrvatsko društvo dramskih umjetnika organizator Festivala glumca.

Predstave ovogodišnjeg Festivala glumca igrane su u Iloku, Vinkovcima, Vukovaru i Županji.

Najavljen je i 21. festival glumca, čiji će grad domaćin iduće godine biti Vukovar. (Hina)