Preskočite na glavni sadržaj

Umjetnička vrtna kućica: Arhitektura i film

U srijedu, 22. svibnja, s početkom u 20 sati, u sklopu programa 'Umjetnička vrtna kućica', Lauba i Život umjetnosti, pozivaju na razgovor o vezama između arhitekture i filma. Razgovor se održava u predavaonici Galerije Klovićevi dvori, a sudjeluju Sonja Leboš, Alan Kostrenčić i Hrvoje Turković. Moderatorica je Jelena Pašić.
vrijeme: 22.05.2013. 20,00
mjesto: Zagreb; Predavaonica Galerije Klovićevo dvori, Jezuitski trg 4
url: http://www.lauba.hr
U razgovoru će se nastojati propitati stvarna te, u još većoj mjeri, konceptualna veza između medija filma i arhitekture. Je li arhitektura na filmu ograničena samo na popratnu scenografiju u kojoj se odvija radnja ili pak na tematski okvir dokumentaraca o pojedinim građevinama, gradovima i/ili arhitektima? Kakav je odnos arhitektonskog i filmskog prostora, na koje načine arhitektura može preuzeti određene narativne elemente u filmu?

Što kada ona postane 'glavni sporedni lik' u filmu, preuzimajući ulogu znaka koji upućuje na nešto drugo doli na nju samu – na jedno (prošlo) vrijeme, kulturu, pa čak i psihičko stanje glavnog lika? Koje je paralele moguće povući između razvoja kinematografije i moderne arhitekture? Kako je ideja moderniteta (zajedno s modernim gradom kao locusom izvođenja te ideje, primjerice) vizualizirana u filmskim ostvarenjima? Kako arhitektura u filmu poprima ideološko značenje i/ili definira kulturološku tipologiju? To su samo neka od pitanja na koja će nastojati odgovoriti pozvani sugovornici, uz isječke iz nekolicine filmova.

O projektu Umjetnička vrtna kućica Tijekom 2013. godine Lauba i Život umjetnosti organiziraju seriju razgovora o raznim umjetničkim temama. Ne radi se samo o poticanju kulture dijaloga, već i o činjenici da mnoge teme koje nas zanimaju ne možemo stići obraditi na izložbama ili u časopisu. Događanja i aktera na sceni je mnogo, i mnogo toga nas zanima. Stoga smo dio sadržaja odlučili podijeliti s publikom, snimiti ih i 'prikopčati' na naše internetske stranice. Razgovori će biti popraćeni prezentacijama umjetničkih projekata, projekcijom filmova, pokojom izvedbom 'uživo'.