Preskočite na glavni sadržaj

Suputnici i sugovornici: Matko Meštović

U ciklusu 'Suputnici i sugovornici, danas, 14. svibnja, u 17 sati, u MSU, o Vaništi i grupi Gorgona govorit će Matko Meštrović, povjesničar umjetnosti, kritičar i interdisciplinarni teoretičar.
vrijeme: 14.05.2013. 17,00
mjesto: Zagreb; MSU, Avenija Dubrovnik 17
url: http://www.msu.hr
Meštrović je u pravom smislu riječi Vaništin 'suputnik' i 'sugovornik' od samih početaka nastanka danas kultne skupine Gorgona. Druženje grupe umjetnika, kritičara i teoretičara, koje će kasnije dobiti naziv Gorgona, započelo je naime u Križanićevoj 11, u Vaništinom atelijeru, u koji je prvi počeo navraćati Matko Meštrović. Postupno su počeli dolaziti i Radoslav Putar, Julije Knifer, Ivan Kožarić, Mića Bašićević, Đuro Seder kad su se sastanci nastavili i na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu na kojem je Vaništa predavao crtanje.

Premda, kako kaže Meštrović, smisao Gorgone tada nije bio osvijestio u teorijskom smislu, jer je za njega Gorgona prije svega bila način življenja, sada je svjestan da je značenje Gorgone nemoguće zaobići kao povijesnu pojavu. Što je Gorgona i druženje s Vaništom, duhovnim ocem Gorgone, značilo tom autoru u šezdesetima, a kako danas gleda na to intenzivno razdoblje saznat ćemo iz razgovora što će ga s Matkom Meštrovićem u prostoru Vaništine izložbe voditi kustosica Nada Beroš.