Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Stipe Nobila u obnovljenoj galeriji Sebastian

U utorak, 14. svibnja, u 21 sat, otvara se izložba 'Velike slike malog formata', akademskog slikara Stipe Nobila u novoobnovljenoj galeriji Sebastian u Dubrovniku.

vrijeme: 14.05.2013. 21,00
mjesto: Dubrovnik; Galerija Sebastian, Ulica svetog Dominika
Galeriju će otvoriti gradonačelnik Dubrovnika dr. Andro Vlahušić, a izložbu povjesničar umjetnosti Marin Ivanović.Nakon Dubrovnika, radovi će biti predstavljeni u Ljubljani povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

(..) Nobilo je tražio dok nije pronašao odgovarajuću perspektivu, kolorističku skalu i spomenuti motiv, stvorivši time vlastiti stil. Ako promotrimo dalmatinski krajolik ispresijecan suhozidima, uočit ćemo krpice zemlje, raznovrsnog bilja, građevine među njima, more i granicu s kopnom, glavicu otoka i stoljetni bor. Nobilo ih morfološki reducira i slika kao koloristička polja, pročišćenom i iskričavom gamom, ponekad u samo jednom valeru plave, žute ili crvene.

Na pojedinim mjestima unosi tirkiznu, jarko zelenu ili intenzivnu ružičastu (magenta) koje su posvema različite od boja u okolini. Tom nereferentnošću postaje blizak kolorističkom načinu slikanja na kojemu je počivao i fovizam Deraina, Vlamincka ili Matissea. Ipak, njegova je boja 'disciplinirana', zadržava se u dodijeljenim joj poljima i tvori čvrstu kompoziciju. Na pojedinim je mjestima kloazonirana bijelim linijama suhozida. Veća polja boje kojima interpretira nebo i more pridonose tektonici slike, odnosno sprječavaju disperziju manjih volumena. Tradicionalna tehnologija uljenih boja na lanenome platnu, uz impastni nanos bojom kao taktilnu komponentu, posjeduje i olfaktivnu dimenziju doživljavanja djela. (..) iz teksta Marina Ivanovića