Preskočite na glavni sadržaj

Festival 'InterVox' i Međunarodno pjevačko natjecanje 'Lav Mirski' u Osijeku

Novoosnovani festival vokalne glazbe 'InterVox' održat će se od 11. do 25. svibnja u organizaciji Umjetničke akademije u Osijeku i njezinih partnera. Natjecanje'Lav Mirski' započinje u subotu, 11. svibnja, u 10 sati, svečanim otvaranjem na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, a završava svečanim koncertom, proglašenjem pobjednika i dodjelom nagrada u nedjelju, 12. svibnja, u 12 sati, u Foajeu HNK u Osijeku.
vrijeme: 11.05.2013.
mjesto: Osijek
url: http://www.uaos.hr

Festival se sastoji od nekoliko iznimno kvalitetnih glazbenih događanja od kojih kao najznačajnije treba istaknuti:
1.      Međunarodno natjecanje mladih pjevača 'Lav Mirski'
2.      Premijeru opere Gianni Schicchi, Giacoma Puccinia
3.      Izvedbu kantate: Carmina Burana, Carla Orffa

Međunarodno natjecanje mladih pjevača 'Lav Mirski' osnovano je na inicijativu voditelja Odsjeka za glazbenu umjetnost i profesora pjevanja na Umjetničkoj akademiji u Osijeku izv. prof. mr. art. Berislava Jerkovića. Natjecanje nosi ime priznatog osječkog dirigenta, ravnatelja opere i  intendanta Lava Mirskog a povodom 120 obljetnice njegova rođenja i 45 obljetnice smrti (1893 – 1968). Natjecanje je namijenjeno mladim pjevačima do 32 godine starosti. Natjecatelji se natječu u 5 kategorija. Prijavljeno je 36 pjevača iz Hrvatska, Slovenije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije. Izvedbe prati i vrednuje stručni ocjenjivački sud koji čine Andrea Melath (Mađarska), Andrej Bursać (Srbija), Martina Gojčeta Silić (Hrvatska) i Berislav Jerković (Hrvatska).

Partneri i podupiratelji  projekta su Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku, Matica Hrvatska – ogranak Osijek, Lions club Mursa, Knjižara Nova, Kulturni centar Osijek.

Ustanovljena je i posebna Intendantska nagrada koju će uručiti intendant HNK u Osijeku Božidar Šnajder. Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku je sponzoriralo i izradu statue Lav Mirski čije likovno oblikovanje potpisuje studentica Vesna Gašparić, pobjednica otvorenog likovnog natječaja Umjetničke akademije i HNK.