Preskočite na glavni sadržaj

Desiring the Real / Žudnja za stvarnim

Desiring the Real / Žudnja za stvarnim
U utorak, 7. svibnja, s početkom u 19,30 sati, u Muzeju suvremene umjetnosti, otvara se putujuća izložba austrijskih suvremenih umjetnika pod nazivom 'Desiring the Real. Austria Contemporary'. Izložbu će otvoriti ministrica kulture Republike Hrvatske Andrea Zlatar Violić, a o izložbi će govoriti kustosica Karin Zimmer. Izložba ostaje otvorena do 16. lipnja.
vrijeme: 07.05.2013. 19,00
mjesto: Zagreb; MSU, Avenija Dubrovnik 17
url: http://www.msu.hr
'Desiring the Real' izložba je austrijskog Saveznog ministarstva za obrazovanje, umjetnost i kulturu, Odjela za međunarodna pitanja i kulturu koja predstavlja djela umjetnica i umjetnika koja su proteklih godina kupljena za umjetničku zbirku Saveza te je upotpunjena posuđenim djelima.

Uoči pristupanja Republike Hrvatske Europskoj Uniji, u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom Zagreb, bit izložena djela dvadeset i dvoje austrijskih umjetnica i umjetnika koji se bave raznim modelima stvarnosti stavljajući pri tom značenje realnosti u središte rada. Čežnja, žudnja kao stvaralačka snaga pokretačka je sila, a stvarnost je građa iz koje nastaje umjetnost. Čežnja za stvarnošću umjetničko je traganje koje slikom, riječima, instalacijama i filmovima pokušava proniknuti u bit naše egzistencije.
 
Dr. Claudia Schmied, savezna ministrica za obrazovanje, umjetnost i kulturu Republike Austrije: 'Umjetnost je alat i medij susreta. Međunarodno posredovanje mlade austrijske umjetnosti jedno je od najvećih težišta i ciljeva moje kulturne politike. Pri tome je prioritet mlade austrijske umjetnice i umjetnike globalno pozicionirati te ih trajno umrežiti. Predstavljanje izložbe Desiring the Real put je kojim se taj cilj postiže: ona će se mijenjati, komunicirati i bit će pogled u stvarnost današnjice.'
 
Umjetnici: Iris Andraschek, Catrin Bolt, Adriana Czernin, Josef Dabernig, Judith Fegerl, Rainer Gamsjäger, Michael Goldgruber, Nilbar Güres, Maria Hahnenkamp, Siggi Hofer, Michael Höpfner, Franz Kapfer, Leopold Kessler, Ulrike Königshofer, Hubert Lobnig, Bele Marx, Anna Mitterer, David Moises, Bernd Oppl, Margherita Spiluttini, Esther Stocker, Hannes Zebedin. Kustosica: Karin Zimmer

Izložba 'Desiring the Real' od travnja 2012. godine obilazi različite države. Prve njene postaje bile su Muzej suvremene umjetnosti, Beograd, ContemporaryArt University Museum, Mexico City, Cervantino International Festival,Sveučilište Guanajuato, Meksiko, Centro de Arte Contemporáneo Wifredo Lam, Havana, Kuba i galerija GAALS, Culiacan, Meksiko.

Nakon toga predviđene su sljedeće postaje: Italija, Makedonija, Turska, Francuska, Bosna i Hercegovina, Rusija i Latvija.