Preskočite na glavni sadržaj

Art + Mobility: natječaj

Digitalni časopis InterArtive poziva sve zainteresirane teoretičare, kritičare, kustose i umjetnike za sudjelovanje u 55. broju, posvećenom različitim aspektima aktualnih rasprava o umjetnosti i mobilnosti, da do 15. srpnja pošalju prijedloge radova.
prijava: 15.07.2013
mjesto: Brest, France
url: http://www.perforacije.org/
Glavni urednik: Herman Bashiron Mendolicchio.

Umjetničke prakse i kreativnost blisko su vezani uz mobilnost. Veliki dio umjetnosti i arhitekture koju poznamo ne bi postojao da nije bilo nagona za putovanjima, otkrivanjima i potrebama da se ide izvan granica poznatog – teritorijalnih i intelektualnih.

Razmišljanje o mobilnosti danas znači proširiti perspektive, izaći izvan koncepta putovanja, otkrivanja i izmještanja; ono traži analizu društvenih, političkih, ekonomskih i kulturnih fenomena povezanih s njima.

Prakticiranje mobilnosti može se poimati kao fenomenološko iskustvo pri čemu identitet dolazi u dodir s drugotnošću, kao put transformacije gdje ideje, percepcije i predrasude dolaze u pitanje, kao vrijednost i kao svjesni proces bogaćenja i znanja, a ne samo kao jednostavno putovanje ili izmještanje.

Mobilnost predstavlja višestruke aspekte: izravno je povezana s pitanjem raznolikosti, razmjene, iskustva i interkulturlanog dijaloga. Istovremeno, motivira nas na razmišljanje o migraciji, egzilu i preprekama s kojima se suočavamo prilikom prelaženja granica.

Cilj poziva je potaknuti na razmišljanje o povijesti mobilnosti, otići u dubinu procesa transformacije znanja, kulture i umjetnosti u prakticiranju mobilnosti, te, iznad svega, promisliti o mobilnosti danas u suvremenom kontekstu.

Prihvaćaju se prijedlozi koji razmatraju jednu od sljedećih tema:
- mobilnost, kulturna raznolikost i interkulturalni dijalog;
- migracija, egzil i dijaspora;
- prepreke mobilnosti i pitanja vize;
- kulturna razmjena, umjetničke rezidencije, gostoprimstvo;
- ljudske interakcije, odgovornosti, eko-mobilnost;
- nomadske umjetničke prakse;
- prijevod i jezik;
- putovanje, istraživanje i povijest mobilnosti;
- virtualna mobilnost.

Tekstovi bi trebali biti duljine od 800 do 3000 riječi. Radovi i umjetnički projekti bit će objavljeni u formi virtualne galerije.

Prijedloge poslati na: info@interartive.org

Broj 55 Interartivea bit će objavljen krajem rujna 2013.