Preskočite na glavni sadržaj

Portret glumice Nede (Mamilović) Bajsić

O glumačkom i životnom putu Nede (Mamilović) Bajsić govorit će Ivica Boban, Branko Brezovec i Mustafa Nadarević na okruglom stolu koji će se održati 3. svibnja, od 14 sati, u sobi 202 na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Razgovor će moderirati Saša Božić.
vrijeme: 03.05.2013. 14 h
mjesto: Zagreb, ADU, Trg maršala Tita 5
url: http://www.adu.unizg.hr/

Neda (Mamilović) Bajsić (1942.-2012.) je tijekom svoje, nažalost, kratke i danas slabo poznate glumačke karijere gorjela punim plamenom. Osim što se svojom osebujnom sugestivnošću i urođenim poetskim stilom istakla u dramskom repertoaru klasičnijeg tipa (od Držića, Vojnovića do Williamsa ), zaigrala je i uloge protagonistica u predstavama: Grbavica i Događaj u gradu Gogi (1971. i 1972., HNK, r. G.Paro i I.Boban, M. Carić i kolektiv), predstavama kojima je otpočela svojevrsna kazališna revolucija na ovim prostorima, hrabro eksperimentirajući do tada nepoznatim scenskim jezikom.

Pitanja o odgovornom kazalištu s jedne strane i o glumačkoj posvećenosti i istraživanju s druge strane, nerazdvojna su, i čini se, i dalje aktualna. U sebi nose i određeni osobni i društveni rizik o čemu, gotovo arhetipski, svjedoči glumački i životni put Nede (Mamilović) Bajsić.