Preskočite na glavni sadržaj

Dodjelom nagrada 'Marul' završeni Marulićevi dani

Na sceni Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Splitu dodjelom festivalskih nagrada 'Marul', koje je dodijelio pomoćnik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević, u nedjelju je svečano zatvoren Festival hrvatske drame i autorskog kazališta 23. Marulićevi dani.
vrijeme: 28.04.2013.
mjesto: Split
url: http://www.hnk-split.hr

Pomoćnik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević je prilikom dodjele nagrada rekao da se festival vratio svojim počecima, hrvatskom dramskom pismu. "Nagrada publike 'Gospodi Glembajevima' pokazala je da publika voli klasike, a nagrada međunarodnog stručnog žirija odala je priznanje Mati Matišiću kao piscu desetljeća. Izbornik Darko Lukić je obavio dobar posao", rekao je Stojsavljević.

Po ocjeni peteročlanog ocjenjivačkog suda festivalske nagrade "Marul" su dodijeljene u sedam kategorija. Nagradu za suvremeni dramski tekst festivalske predstave dodijeljena je Mati Matišiću, autoru drame "Žena bez tijela", izvedene u režiji Božidara Violića i produkciji Zagrebačkog kazališta mladih. Jeleni Kovačić je dodijeljena nagrada za dramaturgiju u predstavi "Leda" Miroslava Krleže, u režiji Anice Tomić i koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih, Festivala Kotor Art i Kraljevskog pozorišta "Zetski dom" Cetinje.
 
Nagradu za predstavu u cjelini dobila je Krležina "Leda" u režiji Anice Tomić i koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM), Festivala Kotor Art i Kraljevskog pozorišta "Zetski dom" Cetinje. Anica Tomić je dobila nagradu za režiju predstave "Leda" u koprodukciji ZKM-a, Festivala Kotor Art i pozorišta "Zetski dom" Cetinje. Za glumačko ostvarenje je dodijeljena nagrada Nataši Barbari Gračner za ulogu Barunice Castelly-Glembay u predstavi "Gospoda Glembajevi" Miroslava Krleže, u režiji Ivice Buljana i produkciji Slovenskog narodnog gledališča Drama Ljubljana.

Nagrada za glumačko ostvarenje dodijeljena je Nataši Dorčić za ulogu Melite u predstavi "Leda", u režiji Anice Tomić i koprodukciji ZKM-a, Festivala Kotor Art i pozorišta "Zetski dom", dok je nagrada za umjetničko ostvarenje dodijeljena Frani Đuroviću, Anici Tomić i Jeleni Kovačić za glazbeni koncept predstave odnosno glazbu i izbor glazbe u predstavi "Leda".
   
Publika Marulićevih dana najvišu je ocjenu dala predstavi "Gospoda Glembajevi" u izvedbi Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane i režiji Ivice Buljana.

U ocjenjivačkom sudu koji je odlučivao o nagradama "Marul" bila je dramaturginja i predsjednica ocjenjivačkog suda Željka Udovičić i članovi glumica Bruna Bebić, dramaturginja Alja Predan, glumac i kazališni producent Hazim Begagić, te dramski pisac Ivor Martinić.

Na 23. Marulićevim danima, festivalu hrvatske drame i autorskog kazališta, po izboru ovogodišnjeg izbornika Darka Lukića izvedeno je deset predstava u službenom dijelu programa. Festival se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a u organizaciji HNK u Splitu.

Nakon zatvaranja ansambl zagrebačkog Kazališta KNAP je izvan konkurencije izveo predstavu "Glumice & to". (Hina)