Preskočite na glavni sadržaj

Koncertna sezona 2013./2014. Zagrebačke filharmonije

Zagrebačka filharmonija nastavlja sa svojim prepoznatljivim Crvenim, Bijelim, Plavim i Regionalnim ciklusom, a Filmski ciklus, nakon ovogodišnjeg debija, također će biti nastavljen s novim i drugačijim filmsko-glazbenim uspješnicama, najavljeno je na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljena nova koncertna sezona.
vrijeme: 24.04.2013.
mjesto: Zagreb
url: http://www.zgf.hr

U povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju, Zagrebačka filharmonija održat će koncerte u Beču, Berlinu i Budimpešti, a nastavljaju se i dobrotvorne akcije Korak u život i Koncert za život, tradicionalni Filharmonijski bal te Tjedan glazbe za djecu i mladež.

Ravnatelj Zagrebačke filharmonije Miljenko Puljić kao posebno značajan najavio je projekt koncerata Beethoven-Čajkovski pod ravnanjem maestra Dmitrija Kitajenka, jednog od najvećih dirigenata današnjice. Taj bi projekt trebao rezultirati DVD snimkom visoke kvalitete svih simfonija dvojice skladatelja, a ravnatelj Puljić istaknuo je da taj projekt ima značaj kao da "Mourinho dođe u Zagreb snimati s Dinamom školu nogometa".

U suradnji s kinom Europa, Zagrebačka filharmonija nastavit će glazbom pratiti projekcije klasika nijemog filma, a izvršni direktor i voditelj kina Europa Hrvoje Laurenta, nakon četiri ovogodišnje rasprodane projekcije "Nosferatua", najavio je Eisensteinovu Krstaricu Potemkin, te Nibelunga i Metropolis Fritza Langa.

Predviđena je i razmjena regionalnih glazbenika u trećoj sezoni ciklusa Točka-Tačka-Pika, koju je direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac na konferenciji ocijenio nedovoljno medijski popraćenom. "Tek kada bismo jedni druge nazvali četnicima i ustašama bili bismo glavna vijest u medijima, tek onda bi se doznalo što rade nacionalne institucije kulture", rekao je Tasovac, čija je primjedba izazvala pljesak i smijeh publike, među kojom su bile i brojne osobe iz društvenog i javnoga života. (Hina)