Preskočite na glavni sadržaj

U Klovićevim dvorima izložba Slavice Subotić MacCormick

U sklopu ciklusa Snapshot / Brzo okidanje, u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori, danas, 24. travnja, otvara se izložba 'Šuma' Slavice Subotić MacCormick, kojom zagrebačka fotografkinja obilježava 25 godina umjetničkog i profesionalnog bavljenja fotografijom. Izložba se može pogledati do 5. svibnja.
vrijeme: 24.04.2013. 19,00
mjesto: London, UK
url: http://www.csypn.org.uk/
'Mislimo u stereotipima, zato i vidimo samo ono što očekujemo da će biti viđeno. Izlazak iz tih zadanih kodova jedna je od najvećih i najozbiljnijih misija umjetničkog rada. Hodanje po rubu razlučivosti čini mi se glavnim sadržajem, ali i glavnom kvalitetom, možda čak ljepotom ovoga Slavičinog rada', ističe u najavi izložbe ravnateljica Klovićevih dvora i kustosica izložbe Marina Viculin.

'Slavica Subotić bira fotografije na kojima je referent teško prepoznatljiv ili, možda je bolje reći, teže razaznajemo u kojoj je situaciji fotografija bila snimljena. Ona ponekad odlučuje snimak okrenuti za 90 stupnjeva u odnosu na inicijalnu poziciju kamere, što situaciju još više udaljava od zatečenog stanja. Povlačeći naš pogled kroz zasnježene situacije, Subotić traga za nekim oblikom oslobađanja. Upravo u tom segmentu nečitljivosti ili slabe čitljivosti njena se fotografija oslobađa očekivanog', dodaje Viculin.


Ciklus Snapshot/Brzo okidanje označava bitno drukčiji kustoski pristup Galerije Klovićevi dvori temeljen na kratkim izložbama koje se brzo izmjenjuju a teže "maksimalnoj informativnosti kroz minimalnu reprezentativnost'.

Slavica Subotić MacCormick (1969.) završila je Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu, smjer televizije i filmskog snimanja. Fotografijom se profesionalno bavi od 1988., a njezinu je fotografsku karijeru obilježio rad u tiskanim medijima - surađivala je s brojnim časopisima kao što su Svijet, Metro, Banka, Cosmopolitan, Elle i Elle Decor, kazalištu (ZKM, iTD, Gavella), na mnogobrojnim glazbenim projektima te rad u izdavačkim kućama. Redovno surađuje s vodećim marketinškim agencijama u Hrvatskoj. Član je ULUPUH-a i HZSU-a, a izlagala je na mnogobrojnim grupnim i samostalnim izložbama.
(Hina)