Preskočite na glavni sadržaj

Kreativna Europa i Europska prijestolnica kulture

Ministarstvo kulture, u suradnji s Europskom komisijom, u utorak, 7. svibnja, u Muzeju Mimara, održava konferenciju na temu novog programa Europske unije - Kreativna Europa i Europske prijestolnice kulture s ciljem upoznavanja kulturne javnosti s novim programom Europske unije za kulturni, kreativni i audiovizualni sektor pod nazivom Kreativna Europa koji će od 1. siječnja 2014. godine naslijediti trenutni program Kultura 2007. – 2013.
vrijeme: 07.05.2013. 10,00
mjesto: Zagreb; Muzej Mimara, Rooseveltov trg 5
url: http://www.min-kulture.hr
Uz predstavljanje novog programa, sudionici konferencije će biti upoznati i s Europskom prijestolnicom kulture gdje se i Republici Hrvatskoj pruža prilika da 2020. godine jedan njen grad ponese titulu Europske prijestolnice kulture za što su potrebne iznimno velike pripreme i koordinacija svih sektora prvenstveno na lokalnoj i regionalnoj, a onda i na nacionalnoj razini.

Pozivamo stoga sve zainteresirane da sudjeluju na konferenciji na kojoj će predstavnici Europske komisije pružiti informacije o novom programu i njegovom novom cilju – razvoju publike (Audience Development) te informacije o pravilima, uvjetima i načinima prijave za titulu Europske prijestolnice kulture.

Uz predstavnike Europske komisije, svojim će iskustvom raspravi doprinijeti djelatnici hrvatskih kulturnih institucija koji već aktivno sudjeluju u različitim europskim programima, predstavnici europskih gradova koji će podijeliti svoje iskustvo s Europskom prijestolnicom kulture kao i predstavnici hrvatskih gradova zainteresirani za projekt.

Program:
Panel 1 - Razvoj publike u Kreativnoj Europi

10:00 - 10:10  Otvaranje konferencije / dr. sc. Andrea Zlatar Violić, ministrica kulture
10:10 - 10:20  Sudjelovanje RH u programima Kultura i MEDIA / Martina Borovac Pečarević, Ministarstvo kulture
10:20 - 11:20  Novi program Europske unije - Kreativna Europa / Ann Branch, Europska komisija
11:40 - 13:00  Razvoj publike - nova rješenja starih pitanja / Sanda Božić, Hrvatsko društvo skladatelja / Emina Višnić, POGON / Dubravka Vrgoč, Zagrebačko kazalište mladih
 / Sergej Pristaš, BADCo
 
Panel 2 - Europska prijestolnica kulture

14:00 - 14:40  Europska prijestolnica kulture - kako do naslova - kriteriji i procedure / Ann Branch i Sylvain Pasqua, Europska komisija
14:40 - 15:20  Europska prijestolnica kulture: Izazovi i očekivanja / Mitja Čander, Maribor 2012, Else Christensen Redzepovic, Sonderborg, Airan Berg, Linz 2009 - tbc
15:20 - 16:30  Moj grad - Europska prijestolnica kulture / Predstavnici gradova – Rijeka, Split, Vukovar

Sve zainteresirane za sudjelovanje na konferenciji molimo da se prijave na e-mail adresu epk@min-kulture.hr, s naznačenim imenom i prezimenom, te radnim mjestom.