Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljena monografija 'Kuzma Kovačić'

Monografiju 'Kuzma Kovačić' objavila je zagrebačka nakladnička kuća 'AGM', a u Modernoj Galeriji danas su je predstavili akademik Radoslav Tomić, autor Milan Bešlić, ravnateljica Moderne galerije Biserka Rauter Plančić te kipar Kovačić.
mjesto: Leipzig, Germany
url: http://www.gfzk-leipzig.de/
Kipar Kuzma Kovačić se svojim čovjekoljubljem, izuzetnom kreativnošću, metijerskom izvrsnošću i jedinstvenim plastičkim govorom utemeljenom na inovativnom dijalogu baštinskih i suvremenih oblikovnih izraza suprotstavio recentnom vremenu rasapa etičkih i duhovnih vrijednosti, istaknuto je na predstavljanju monografije  u kojoj je autor Milan Bešlić sažeo cjelokupno Kovačićevo stvaralaštvo.

Ističući kako je Kovačićev rad uvjetovan njegovom vezom uz rodni otok Hvar, Tomić je rekao da se hvarska "mekoća pučine i uvala te blagost sumraka i svitanja" mogu prepoznati u mekoj formi njegove skulpture koja je prisutna od ranih početaka do danas. Ocijenivši da Kovačićeva prisnost i sljubljenost s morem i hvarskim pejzažom predstavlja drugu dimenziju njegova stravaralčkog rada, Tomić je istaknuo i važnost hvarske katedrale i kazališta za njegov rad. "Na malom prostoru Hvara upoznao je, ne samo ljepotu mora i pitomost krajolika u kojem se odgajao, već i duhovnu dimenziju koja je bitno utjecala na njegovu skulpturu", kazao je Tomić.
 
Rauter Plančić rekla je da je monografija 'Kuzma Kovačić' koncipirana kao sinteza četrdesetogodišnjeg kipareva rada na polju samostalne i spomeničke plastike istaknuvši da su etičnost i duhovnost te vrline koje krase kiparevu prirodu i u potpunosti obilježavaju njegovo djelo. 'Monografija, uz likovno stvaralački ima kulturološki i opće humanistički značaj kako za obnovu duhovnosti u kiparstvu i afirmaciju njezinih suvremenih idioma, tako i za prepoznatljivost hrvatske likovne umjetnosti u globalističkom okruženju Europe', kazala je. Najavila je i da će 24. travnja u prostorima Moderne Galerije biti otvorena retrospektiva Kovačićevih radova.
 
Podsjetivši da su kritičari od samih početaka prepoznali Kovačićev rad te da je odmah bilo jasno kako je riječ o kiparu jedinstvene oblikovne snage, Bešlić je rekao da je on energiju za svoja djela crpio iz prostora zavičaja i kroz kršćansku duhovnost. Da je cijelog života nastojao utjeloviti vjeru u kiparskoj umjetnosti istaknuo je i kipar Kovačić zahvalivši autoru i izdavaču na opsežnoj, temeljitoj i lijepoj monografiji.

U monografiji su uz ostalo prikazani svi Kovačićevi radovi (kipovi, javni kipovi, skice, makete i studije, medalje, kovani novac i drugo), izložbe te bogata biografija. .
(Hina)