Preskočite na glavni sadržaj

Vinkovačke jeseni: 'To smo što jesmo'

Ovogodišnje, 48. vinkovačke jeseni održat će se od 6. do 15. rujna pod geslom 'To smo što jesmo', rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare članova organizacijskog odbora.
vrijeme: 17.04.2013.
mjesto: Vinkovci
url: http://www.vk-jeseni.com/

Po riječima predsjednika organizacijskog odbora Vinkovačkih jeseni i vinkovačkoga gradonačelnika Mladena Karlića, za geslo 48. vinkovačkih jeseni odabran je naziv posljednje knjige književnika Vladimira Rema objavljene pod nazivom "To smo što jesmo".

"Vladimir Rem dva je desetljeća proveo u Vinkovcima, a poznat je kao književnik koji je velik broj knjiga objavio upravo o Slavoniji i Šokcima", rekao je Karlić i dodao kako se geslom "To smo što jesmo", nakon mnogih tema, Vinkovačke jeseni ponovno vraćaju tradiciji, Slavoniji i Šokcima.

Dugogodišnja scenaristica svečanog otvorenja Vinkovačkih jeseni Ana Cvenić, koja je izradila scenarij i za ovogodišnje otvorenje, rekla je kako je Vladimir Rem cijeli život posvetio brizi za tradiciju i zavičaj. Također je spomenula zamjerke koje se, kako je rekla, katkad mogu čuti o tome da u Vinkovačkim jesenima najmanje ima spomena o Vinkovcima i Vinkovčanima.

Ustvrdila je kako su Vinkovačke jeseni odavno prerasle lokalne okvire te ih, po njezinu mišljenju, "ne bi trebalo shvaćati isključivo kao svojinu Vinkovčana, nego kao kulturno dobro cijele Slavonije i hrvatskog naroda".

Tajnik Zajednice kulturno-umjetničkih društava Vukovarsko-srijemske županije Stjepan Đurković naveo je kako je priredbe 47. vinkovačkih jeseni, u kojima je sudjelovalo oko 8500 ljudi, vidjelo više od 140.000 posjetitelja.

"Želimo da se broj posjetitelja ove godine još više poveća. Zato ćemo pokušati cijelu manifestaciju izdići na još višu razinu", istaknuo je Đurković i podsjetio da su prošlogodišnje Vinkovačke jeseni ostale zapamćene po najvećem kolu na svijetu koje će se, po najavama organizatora, na ulicama i trgovima Vinkovaca igrati i 15. rujna ove godine. (Hina)