Preskočite na glavni sadržaj

'Zagrebačko proljeće ateljea' od 17. do 21. travnja

Prvo izdanje bijenalne manifestacije 'Zagrebačko proljeće ateljea', dani otvorenih vrata gradskih, institucionaliziranih, privatnih i improviziranih ateljea, održat će se od 17. do 21. travnja, a tom će prigodom u galeriji Hrvatske pošte biti otvorena izložba 'Realna situacija'.
vrijeme: 17.04.2013.
mjesto: Zagreb
url: http://www.hdlu.hr
Tim projektom, koji je predstavljen na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) u partnerstvu s Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i šport i uz podršku Ministarstva kulture, javnosti želi ponuditi uvid u 'čaroliju jednoga od svojih najvećih blaga – mjesta gdje se stvara umjetnost te prekida praksu da samo izložbama pokazuje umjetnost'.

Inicijator projekta Marc Pio Maximilien Salvelli istaknuo je da su pravi autori projekta umjetnici koji su odlučili sudjelovati te da će oni od 17. do 21. travnja biti u svojim ateljeima 'čekati publiku'.

Ravnateljica HDLU-a Gaella Alexandra Gottwald istaknula je kako publici žele predstaviti posebno urbano blago i promovirati umjetnike u intimnom okruženju njihovih ateljea i radnih prostora te na taj način približiti građanima kreativno izražavanje i način života umjetnika.

S ulaskom u EU moramo odražavati ono što nas čini posebnim i što daje identitet ovom gradu, rekla je Gottwald dodavši da se ateljee mora promovirati i sačuvati kao dio kulturnoga sadržaja Zagreba.

Gradonačelnik Milan Bandić zahvalio je inicijatorima istaknuvši da je u prvom planu 'Zagrebačkoga proljeća ateljea' prezentacija lijepih ideja, kreativnost i otvorenost kako bi se tajna umjetničkog stvaralaštva približila publici, a umjetnost pozicionirala u društveni kontekst.

Manifestacija, naglasio je, obogaćuje kulturni pluralizam grada, a posebno važnim smatra to što se njome u likovni i kulturni život Zagreba uvodi praksa i iskustvo velikih europskih i svjetskih metropola poput Pariza, Madrida, Moskve i Rima.

Salvelli je ovom prigodom zatražio da Grad Zagreb dodijeli ateljee onim umjetnicima koji ih nemaju, a gradonačelnik je obećao da će se Grad potruditi da nađu zgradu za 15 do 20 ateljea kao što su to napravili na Žitnjaku.
(Hina)