Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljeni prioritetni projekti u kulturi za financiranje iz EU fondova

Za uspješno povlačenje sredstava iz fondova Europske unije, osim dobro pripremljene projektne dokumentacije, ključna je originalnost ideje temeljena na jedinstvenosti specifičnih lokalnih zajednica, kazala je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić u petak na predstavljanju projekata na području kulture financiranih sredstvima iz fondova Europske unije.
vrijeme: 05.04.2013.
mjesto: Zagreb
url: http://www.min-kulture.hr/

"Ono što smo saznali iz svih primjera i uputa zemalja koje su dosad uspješno povlačile sredstva iz EU fondova jest kako ne postoji tipizirani projekt koji se može primijeniti - jedino ono što otkriva specifičnost lokalnih zajednica ima šanse da doista dobije sredstva", rekla je ministrica Zlatar Violić.
 
Pojasnila je da je ideja održavanja skupa u prvome redu povećanje međusobne vidljivosti te razmjena iskustava projekata diljem Hrvatske poteklih iz prostora kulture koji su dobili sredstva iz IPA fondova od 2006. do danas, a koji jedan o drugome zapravo vrlo malo znaju.
 
U svim se tim projektima vidi njihova interdisciplinarnost, a zajednički im je gospodarsko-socijalni potencijal vezan uz prostor turizma, edukacije ili kombinaciju toga dvoga, dodala je. No, svi oni, upozorila je ministrica, moraju sadržavati element doprinosa socijalne inkluzije, podizanje razine komunalne infrastrukture za lokalnu zajednicu, te generiranje radnih mjesta.
 
Ministarstvo kulture u projektima, osim financijski, sudjeluje praćenjem, prevođenjem i objavljivanjem temeljnih dokumenata EU-a, kako bi se svim zainteresiranim dionicima omogućilo da na vrijeme dobiju sve informacije o tome kada i na koje se fondove prijaviti.

Ministarstvo ne može biti niti tražitelj niti nositelj projekata već je njegova uloga isključivo ona potpornja, objasnila je ministrica. (Opširnije na www.min-kulture.hr!)