Preskočite na glavni sadržaj

'Europa' - nova predstava Zagrebačkog kazališta mladih

'Europa' - nova predstava Zagrebačkog kazališta mladih
Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) u okviru međunarodnoga koprodukcijskog projekta 'Četiri grada, četiri priče' priprema predstavu 'Europa' u režiji Janusza Kice. Premijera je najavljena za četvrtak, 25. travnja u ZKM-u, nakon čega će predstava gostovati u Birminghamu, Dresdenu i Bydgoszczu.
vrijeme: 25.04.2013.
mjesto: Zagreb, Zagrebačko kazalište mladih, Teslina 7
url: http://www.zekaem.hr/

Projekt je u Zagrebu okupio 18 glumaca, redatelja, producenata, dramaturga, tekstopisaca, skladatelja i oblikovatelja svjetla, a osim ZKM-a u projektu sudjeluju još tri kazališta - Repertoarno kazalište Birmingham (Velika Britanija), Državno kazalište Dresden (Njemačka) i Poljsko kazalište Bydgoszcz, izvijestio je ZKM.

Riječ je o jedinstvenom projektu u Hrvatskoj za koji su tekst zajedno pisala četiri autora iz četiriju gradova na četiri jezika - Steve Waters, Lutz Hübner, Malgorzata Sikorska-Miszczuk i Tena Štivičić.

U predstavi će, uz članove ansambla ZKM-a Jadranku Đokić i Krešimira Mikića, glumiti Jonathan Frederick Flitcroft i Elexi Walker iz Velike Britanije, Mathias Bleier i Annett Krause iz Njemačke te Jerzy Pozarowski i Malgorzata Trofimiuk iz Poljske, a predstava će se izvoditi na četiri jezika.

Kako se ističe u najavi, predstava propituje što je europski identitet danas i promišlja o Europi kao kontinentu prepunom suprotnosti.

Likovi drame u svakodnevnoj su borbi pronalaženja smisla života na kontinentu koji se neprekidno mijenja pa predstava tako, primjerice, prati priču mladoga para osumnjičenog za terorizam, progovara o umjetničkim dvojbama nastalim u multikulturalnom europskom okruženju 21. stoljeća, kao i o globalnim posljedicama izazvanim terorističkim napadom na New York i problemu neofašizma. "Europa" na satiričan i komičan način govori i o svakodnevnom europskom životu u doba krize, financijske i duhovne, i razmatra sve njezine aspekte.

Projekt "Četiri grada, četiri priče" pokrenut je u siječnju 2012. godine, a financira ga Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu djelatnost i kulturu, programa Kulture pri Europskoj komisiji. Polazište rada bila su pitanja: Moramo li prihvatiti Europu da bismo bili njezin dio? Što mislimo o Europi? Koliko pripadamo Europi? U sve četiri zemlje sudionice projekta organizirane su društvene radionice s različitim skupinama građana, a od početka projekta na društvenim mrežama i web stranicama bila je otvorena virtualna rasprava. U tim je raspravama sudjelovala i publika odgovarajući na deset pitanja o Europskoj uniji, na temelju čega su autori zatim stvorili jedinstveni tekst. (Hina)