Preskočite na glavni sadržaj

Na Dionizijevom festivalu potpisan sporazum o suradnji umjetničkih akademija

Sporazum o suradnji osječke Umjetničke akademije i akademija iz Velike Britanije, BiH, Rumunjske i Bratislave potpisan je u Osijeku u sklopu 6. Dionizijevog festivala, koji se od 20. do 27. ožujka održava u Đakovu i Osijeku i na kojemu sudjeluju studenti s 13 umjetničkih akademija iz Europe.
url: http://www.uaos.unios.hr
Riječ je o sporazumu koji će osječkim studentima omogućiti da prate najnovije umjetničke domete iz drugih država, rekla je dekanica osječke Umjetnike akademije Helena Sablić-Tomić. Suradnjom i upoznavanjem s radom na drugim umjetničkim akademija studenti će 'proširiti svoje vidike i umjetničko oblikovanje', dodala je.

Na umjetničkim radionicama, predstavama i glazbenim nastupima studenti iz Europe zajedno oblikuju novo umjetničko stvaralaštvo 'u skladu s trendovima 21. stoljeća, gdje više među mladima nema jezičnih barijera', istaknula je Sablić-Tomić.

Nakon Đakova, gdje je 6. Dionizijev festival otvoren 20. ožujka i trajao do 24. ožujka, kada se preselio u Osijek, umjetnički producent tog festivala Robert Raponja izjavio je kako je taj festival 'život i modernog kazališta'.

Festival se održava u organizaciji osječke Umjetničke akademije i u suradnji s gradom Đakovom, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i osječkog Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera. Riječ je o jedinstvenoj manifestaciji u Hrvatskoj za koju je zanimanje akademija iz Europe iznimno veliko, rekao je Raponja.

Šesti Dionizijev festival tijekom kojega su predstavljene mnoge studentske predstave, vježbe glasa i disanja te novosti na lutkarskoj i baletnoj sceni završava večeras u Hrvatskome narodnom kazalištu u Osijeku projekcijom promidžbeno-dokumentarnog filma 'UAOS 013' i koncertom glazbenog sastava 'Ubogi Lazar' studenata i profesora Umjetničke akademije u Osijeku.
(Hina)