Preskočite na glavni sadržaj

U Dubrovniku izložba 'Pisanica: tradicija koja traje'

'Pisanica: tradicija koja traje' naziv je izložbe autora Josipa Barleka, koja je u organizaciji Dubrovačkih muzeja i Etnografskog muzeja iz Zagreba, do 1. svibnja, otvorena u zgradi dubrovačke Žitnice Rupe.
vrijeme: 22.03.2013.
mjesto: Dubrovnik; Žitnica Rupe
url: http://dumus.hr
Autorica likovnog postava je kustosica Etnografskog muzeja Dubrovačkih muzeja Lana Milošević-Đerek s kojom je na izložbi surađivala kustosica zagrebačkog Etnografskog muzeja Danijela Križanec-Beganović.
 
Na izložbi je predstavljen odabir s prošlogodišnjeg festivala uskrsnih pisanica održanog prije Uskrsa u Etngrafskome muzeju u Zagrebu, a u njemu je i najstarija hrvatska pisanica iz 15. stoljeća pronađena u arheološkim istraživanjima 2003. u Gudovcu u blizini Bjelovara.

'Dubrovački je kraj od davnina poznat po prastaroj tradiciji bojenja pisanica - penganja jaja. Najstariji spomen bojenja pisanica nalazimo u 16. stoljeću kod dubrovačkog pjesnika Mavre Vetranovića u pjesmi 'Remeta'', rekao je autor izložbe Josip Barlek.

Dodao je kako je ukrašavanje jaja u hrvatskim krajevima baštinjeno iz staroslavenske pradomovine, o čemu svjedoče današnji ornamenti koji se podudaraju kod svih slavenskih naroda, naročito kod Ukrajinaca, Slovaka, Poljaka i Hrvata.
(Hina)