Preskočite na glavni sadržaj

Bojan Šumonja: Što je nama naša borba dala?

U Art radionici Lazareti u Dubrovniku, u subotu, 23. ožujka, s početkom u 20 sati, otvara se multimedijska izložba Bojana Šumonje nazvana 'Što je nama naša borba dala?'.
vrijeme: 23.03.2013. 20,00
mjesto: Dubrovnik; Art radionica Lazareti, Frana Supila 8
Što je nama naša borba dala? – naziv je multimedijske izložbe umjetnika Bojana Šumonje na kojoj još jednom snažno, angažirano i kritički progovara o tužnoj hrvatskoj stvarnosti. Nakon velikog slikarskog serijala 'Ovce' kao metafore poniznog hrvatskog stada, pasivne mase koja bez ozbiljnijih znakova otpora prihvaća da je strižu, vode i zlorabe kako im se prohtije, ovaj je ciklus posvetio njegovim političkim i duhovnim pastirima, možda i u nadi da će se stado probuditi.


Na njoj nas Šumonja vrlo direktno suočava s posljedicama naših izbora koje provociraju pitanje jesmo li zreli za pobunu. To je prvo što čovjeku padne na pamet da bi trebalo napraviti pri susretu s hologramskim slikama s kojih nas gledaju prevrtljiva lica vodećih hrvatskih političara koja se prelijevaju iz jednog u drugo, pokazujući da među njima i nema suštinskih razlika.

Bojan Šumonja
rođen je u Puli 1960. godine. Završio srednju umjetničku školu u Puli, te likovnu akademiju u Veneciji, odjel skulpture, u klasi prof. Tramontina 1984. godine. Od 1987. Godine je član Hrvatskog Društva likovnih Umjetnika Istre i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Izlagao na više samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Živi i radi u Puli.