Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatski nakladnici na 50. Sajmu dječje knjige u Bologni

Hrvatski nakladnici na 50. Sajmu dječje knjige u Bologni
Hrvatski nakladnici knjiga za djecu, pisci i ilustratori ove će godine ponovno nastupiti na međunarodnom Sajmu dječje knjige u Bologni, a Hrvatska će se na sajmu, koji se održava u tome gradu od 25. do 28. ožujka, predstaviti i izložbom knjiga posvećenih po jednom hrvatskom gradu.
vrijeme: 25.03.2013.
mjesto: Zagreb, Croatia
url: http://www.upi-2m.hr/
Kako se ističe u najavi gostovanja, na štandu će nastupiti Algoritam, Dječja knjiga, Evenio, Ibis grafika, Kašmir promet, Matica hrvatska - ogranak Dubrovnik, Naklada Uliks, Naša djeca i VBZ. Osim tiskanoj knjizi, velika će pozornost biti posvećena i digitalnoj knjizi zahvaljujući aplikaciji Planet 9 za pristup biblioteci putem android mobilnih uređaja.

U sklopu iznimno zanimljivog sajamskog programa u godini u kojoj jedan od najvećih sajmova te vrste slavi svoj 50. rođendan, na hrvatskom će štandu u paviljonu 30 (D1) biti postavljena i izložba 'Knjiga-skulptura'. Riječ je o promotivnoj izložbi koja je dio priprema za godinu 2015., kada će Hrvatska biti zemlja-gost u Bologni, a donosi dvanaest 'knjiga' koje predstavljaju po jedan hrvatski grad u individualnoj interpretaciji različitih umjetnika-ilustratora.

Zagreb predstavlja Barbara Zlopaša, Bjelovar Irena Jukić Pranjić, Rijeku Zdenko Bašić i Saša Jantolek, Pulu Margareta Peršić, Osijek Dražen Jerabek, Slavonski Brod Tomislav Tomić, Vukovar Andrea Petrlik Huseinović, Varaždin - Jelena Brezovac i Maja Vrban, Zadar Ana Kadoić, Šibenik Zdenka Bilušić, Split Hana Lukas Midžić, a Dubrovnik Ivana Guljašević.

'Predstavljanje ilustratora izuzetno je važno u Bologni, jer 2015. kao i svaka zemlja-gost, Hrvatska će se predstaviti velikom izložbom ilustracija', ističe se u najavi. Osim knjigom-skulpturom, svaki će se ilustrator na svoj način predstaviti u katalogu u kojemu će također biti predstavljeni i pisci knjiga za djecu, te nakladnici.

Na hrvatsko osmo gostovanje na prestižnome sajmu putuje troje autora - Saša Jantolek, koji je ove godine autor naslovnice kataloga, Margareta Peršić i Zdenka Bilušić, te predstavnica Hrvatskog bijenala ilustracije (HBI) Koraljka Kos Jurčec.

Hrvatski nastup na Sajmu dječje knjige u Bologni organizira Udruga nakladnika dječje knjige pri Hrvatskoj Gospodarskoj komori, uz financijsku potporu Ministarstva kulture i Ureda za kulturu grada Zagreba.
(Hina)