Preskočite na glavni sadržaj

Festival 25 FPS 2013. – poziv

Deveto izdanje festivala 25 FPS održava se od 24. do 29. rujna 2013. Festival 25 FPS prikazuje nezavisne i nekomercijalne filmove koji na inovativan način istražuju mogućnosti filmskog jezika, pripovijedanja i samoga medija; nastaju na granicama filmskih rodova i žanrova te šire razumijevanje filma kao umjetnosti. Prijave za sudjelovanje otvorene su do 15. svibnja 2013.
vrijeme: 24.09.2013.
prijava: 15.05.2013
url: http://25fps.hr
 5 FPS promovira izražajne autorske koncepte, tematske, idejne i estetske iskorake te radove koji nastavljaju tradiciju avangardnog i eksperimentalnog filma.

Za Natjecateljski program mogu se prijaviti filmovi i videoradovi koji odgovaraju profilu Festivala navedenom u opisu O Festivalu, a dovršeni nakon 1. siječnja 2011. u trajanju do 60 minuta. Festival ne plaća naknade za prikazivanje radova odabranih za Natjecateljski program. Razmatrat će se prijave pristigle na jedan od dva načina: DVD-om ili linkom.

Ako je film prijavljen na DVD-u, treba ga poslati na službenu festivalsku adresu s ispunjenom i potpisanom prijavnicom. DVD-ovi se ne vraćaju i ostaju u festivalskom arhivu. Na pošiljkama iz inozemstva treba naznačiti: 'Bez komercijalne vrijednosti, za kulturnu upotrebu'. Trošak slanja snosi pošiljatelj. Ne prihvaćaju se DivX formati i ostali formati na CD-u. Ako je film prijavljen preko linka, ispunjava se prijavnica, ali se ne treba slati poštom. U prijavnici se mora navesti valjana internetska adresa na kojoj se nalazi film, a ako je zaštićen, treba navesti lozinku za gledanje i omogućiti opciju za preuzimanje (download) filma. Festival jamči da će preuzeti fajl koristiti samo radi pred-selekcije. Ako film sadrži tekst na bilo kojem jeziku osim engleskom, obavezni su podnaslovi na engleskom jeziku.

Rezultati selekcije bit će objavljeni 15. srpnja 2013. na adresi www.25fps.hr, a Festival će obavijestiti osobu za kontakt navedenu u prijavnici. Za filmove odabrane u Natjecateljski program obavezno je do kraja srpnja dostaviti tekstove i slike za katalog i internetsku stranicu, a po potrebi i ostale promotivne materijale. Festival neće obavještavati sve autore prijavljenih filmova, nego samo autore čiji su radovi odabrani za Natjecateljski program.

Formati za prikazivanje koje Festival prihvaća su: 35 mm, 16 mm, DCP te MOV ili .MPG-4 (H.264). Tehničke specifikacije za videoprojekcije Festival će dostaviti naknadno, a po odabiru rada za Natjecateljski program. Dogovorena projekcijska kopija (s titlovima na engleskom jeziku ako rad ima tekst) mora se dostaviti najkasnije do 10. rujna 2013. u festivalski ured na adresu:
Nova Ves 18
10000 Zagreb
Hrvatska

Festival ima pravo odbiti kopiju loše tehničke kvalitete koja bi mogla prouzročiti probleme tijekom projekcije.  

Pošiljatelj je dužan obavijestiti Festival o načinu i datumu slanja kopije za prikazivanje. Na pošiljkama iz inozemstva treba obavezno vidljivo istaknuti 'Bez komercijalne vrijednosti, samo za kulturnu upotrebu'; a pošiljke koje stižu kurirskim službama (DHL, FedEx, UPS i dr.) moraju se dostaviti uz PRO FORMA račun s iskazanom vrijednosti sadržaja u iznosu od 20 EUR ili 20 USD. Sve projekcijske kopije vraćaju se unutar dva tjedna po završetku Festivala na prethodno dogovorenu adresu. U slučaju kasne ili nepotpune obavijesti o adresi, Festival nije odgovoran za teškoće koje bi se time mogle prouzročiti. Festival preuzima trošak slanja kopije za prikazivanje samo u jednom smjeru bez iznimaka.  

U terminu održavanja Festival organizira videoteku za akreditirane profesionalce i goste. U videoteku se automatski uključuje predselekcijski primjerak filma, osim ako je drugačije naznačeno u prijavnici. Festival se može koristiti prijavljenim filmovima radi promocije Festivala u zemlji i inozemstvu te fotografijama i isječcima iz filmova, ali ne više od 10% ukupnog trajanja rada.

Nagrade:
- tri jednakopravna Grand prixa: svaki član tročlanog žirija dodjeljuje jednu jednakovrijednu novčanu nagradu;
- nagrada kritike: tročlano tijelo iz redova filmskih kritičara i teoretičara vizualnih umjetnosti dodjeljuje jednu nagradu;
- nagrada Fujifilm: dodjeljuje ju organizator Festivala za iznimno postignuće u radu s medijem;
- nagrada publike: dodjeljuje se filmu koji osvoji najveći broj glasova publike.