Preskočite na glavni sadržaj

Urša Vidic i Meta Grgurevič: Murder, My Sweet

Izložba Urše Vidic i Mete Grgurevič 'Murder, My Sweet' održat će se u Galeriji Luka Multimedijalnog centra LUKA, Istarska 30, Pula, u petak, 15. ožujka s početkom u 19 sati.
mjesto: Istarska 30, Pula
"Izložba Murder, My Sweet najnoviji je zajednički projekt dvije slovenske umjetnice mlađe generacije- Urše Vidic i Mete Grgurevič, koji je 2011. godine producirala Udruga Mesto žensk- City of Women. Projekt je prvi put predstavljen na 17. Internacionalnom festivalu suvremenih umjetnosti City of Women. Radi se o ambijentalnoj instalaciji koja evocira heroine film noira iz različitih filmova noire žanra. Ovakav se projekt desi kad dvije dobre umjetnice naprave remake nekog film noira i zamijene medij pokretnih slika s galerijskim prostorom, gdje smjeste svoj gesamtkunstwerk. Redateljice su, ne trebajući filmske kamere za svoju priču, inscenirale punokrvno iskustvo, prostorni hommage filmu koji na gledatelja utječe kako svojim snažnim psihološkim nabojem, tako i uvjerljivom vizualnom strukturom koja dozvoljava intenzivno i nezaboravno osjetilno iskustvo. (...) Umjetnice koriste bogato naslijeđe popularne kulture uglavnom kroz jezik forme: njihov je rad je ponajprije istraživanje specifičnog vizualnog jezika, istraživanje mogućnosti transpozicije sa filma na mizanscenu likovne umjetnosti. Rezultat je dramatično iskustvo koje gledatelju nudi da ovdje i sada iskusi film noir koji, iako trodimenzionalan, ipak ostaje crno- bijel." 
(Mara Vujić i Matjaž Brulc, iz predgovora)
 
Meta Grgurevič (1979.) završila je postdiplomski studij slikarstva na venecijanskoj Akademiji likovnih umjetnosti 2007. godine. Od tada, ostvarila je niz samostalnih i skupnih projekata u Sloveniji, Italiji, Velikoj Britaniji, Grčkoj, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Njen posljednji veliki projekt «One Foot On A Banana Peel And With The Other In A Grave» predstavljen je na 54. venecijanskom Bijenalu, kao dio skupne izložbe «Accademia» u Talijanskom paviljonu, na Tese di San Cristoforo. Živi i radi u Ljubljani, Slovenija.
 
Urša Vidic (1978.) magistrirala je umjetnost na ljubljanskoj Akademiji umjetnosti i dizajna. Od 2004. godine, ostvarila je samostalne izložbe i sudjelovala u nizu skupnih izložbi u Sloveniji, Austriji, Italiji, Njemačkoj, Belgiji i Mađarskoj. Osim brojnih priznanja, osvojila je i više nominacija za internacionalne nagrade, uključujući Vordemberge- Gildewart fundaciju 2010. godine, Essel Nagradu za Centralnu i Južnoistočnu Europu i 1. GoldenerKentaur, Europäischer Kunstpreis des Münchner Künstlerhauses. Živi i radi u Ljubljani, Slovenija.