Preskočite na glavni sadržaj

Popratni program uz Picassovu izložbu

Galerija Klovićevi dvori pripremila je u povodu izložbe Picassovih remek-djela iz pariškoga Muzeja Picasso niz popratnih programa, najavljeno je iz ove zagrebačke galerije.
vrijeme: 23.03.2013.
url: http://galerijaklovic.hr
Tijekom cijelog trajanja izložbe odvijat će se predavanja o temama vezanima uz lik i djelo autora koji je bio i ostao nepresušan izvor inspiracije umjetnicima, istraživačima, likovnim kritičarima te cjelokupnoj stručnoj javnosti, priopćeno je iz Klovićevih dvora.

Njegova je umjetnost često bila poticaj za nove umjetničke trendove, čak i pokrete u sredinama koje su se napajale avangardnim strujanjima. Značajan trag ostavio je i u hrvatskoj umjetnosti, a njegove su se faze od kubizma do klasicizma, ali i plave i ružičaste, pomno pratile, interpretirale i propitivale.

Na predavanjima će biti riječi o modernoj umjetnosti općenito te o tome zašto su neke slike Pabla Picassa značile prekretnicu u čitavoj povijesti umjetnosti, odnosno o tome kako je jedan čovjek pokrenuo lavinu novih stilskih, formalnih i sadržajnih promišljanja svih grana umjetnosti.

Jedna od tema predavanja bit će i odjek kubizma i Picassove umjetnosti u hrvatskoj arhitekturi, slikarstvu, skulpturi i fotografiji.

Nastavljajući tradiciju muzejsko-pedagoške djelatnosti, Galerija Klovićevi dvori prvi put raspisuje natječaj za vizualne radove djece i mladih koji je namijenjen učenicima viših razreda osnovnih te učenicima srednjih škola s područja Republike Hrvatske. Zainteresirane škole mogu se javiti na adresu artionica@galerijaklovic.hr,a krajnji datum za dostavljanje radova je 10. svibnja.

Natječaj nosi naziv 'Nedjelja' po Picassovoj slici koja će biti izložena u Zagrebu, a Galerija ovim natječajem želi potaknuti učenike i njihove učitelje na aktivnu refleksiju tematskog i formalnog sadržaja Picassovih djela, stoji u priopćenju.
(Hina)