Preskočite na glavni sadržaj

Transitory Research Initiative of the Balkans and Eastern Europe

MoTA - Museum of Transitory Art, Ljubljana, u suradnji s CIANT-om (Prag), BIS-om (Istanbul) i ARTos-om (Nikozija) objavljuju poziv za sudjelovanje u projektu Transitory Research Initiative of the Balkans and Eastern Europe. Program se sastoji od niza rezidencijalnih programa tijekom 2013. i 2014. godine, a rok prijave istječe 20. travnja. Za program koji počinje u travnju 2013., rok istječe 20. ožujka.
prijava: 20.03.2013
mjesto: Zagreb, Croatia
url: http://www.imo.hr/
T.R.I.B.E. - nova mreža rezidencijalnih prostora na Balkanu i u istočnoj Europi posvećena je istraživanju i produkciji tranzitorne umjetnosti. Cilj joj je ispitati vitalne kulturne, političke i društvene probleme na način koji će proizvesti svježe perspektive kroz istraživanje i umjetnički proizvod.

T.R.I.B.E. rezidencijalni program je produkcijskog i istraživačkog karaktera, a odvija se u jednom ili maksimalno tri sljedeće grada: Ljubljana, Prag, Istanbul, Nikozija, Beograd… Cilj je formiranje mobilne grupe umjetnika i znanstvenika koji bi sudjelovali u raspravama, intervencijama i inovacijama koji su povezani s prvom T.R.I.B.E. temom – Tranzicija & Utopija.

Tranzicija se može shvatiti kao akutni oblik u aktualnom političkom i društvenom stanju te u ubrzanoj tranziciji društvenih, religijskih i ekonomskih koncepata vrijednosti. U situaciji konstantne dislokacije i uočenog gubitka vrijednosti, tranzitorna umjetnost može imati vitalnu ulogu u prilagođavanju percepcije i iznošenju novih oblika, razmatrajući i analizirajući ne samo dugoročnija rješenja i strukture, već i manje, kratkoročnije intervencije koje mogu pomoći u poticanju procesa promjena, uključujući društvenu i geopolitičku razinu.

Iako je Balkan uživao period takozvane nezavisnosti, on je sve više pod utjecajem povijesnih austrougarskih interesa u novim oblicima ponovnog ulaženja u stanje obespravljene ekonomske ovisnosti. Uz navedeno, pojavljuje se i gubitak ljudskih prava u Europi, zajedno s rastom nacionalizma kako u centru Europe tako i na periferiji.

I centar i periferija proživljavaju sve okrutniji kapitalistički režim. To intenzivira procese migracije s Balkana i unutar njega. Takvi uvjeti generiraju društvenu, kulturnu i političku nesigurnost te povezani nedostatak vizije i vodstva u vremenu kad je stanovništvo u regiji traumatizirano u kontinuiranim pogoršanjima životnog standarda.

Nasilne i čak katastrofične tranzicije pojavljuju se na svim razinama ljudskog iskustva (intelektualnoj, političkoj, osobnoj, medijskoj) te proizvode široko rasprostranjenu dezorijentaciju. Umjetnost je proces koji odgovara na posljedice tranzicijskih realnosti koje stvaraju sveobuhvatno stanje straha i nesigurnosti kao i društvene i mentalne slijepe ulice.

U aktualnoj situaciji promjena izgleda kao utopija. Vjerujemo da je uloga umjetnosti otvaranje prostora za mogućnost promjene, generirajući svježe perspektive i predlažući nova rješenja. Tražimo koncepte i ideje koji će stanovnicima Europe bez snova dati snagu za promjenu.

Traže se kritični umjetnici koji rade na području medija tranzitorne umjetnosti, intervencija te kritični istraživači i kustosi. Projekt se fokusira na Balkan i Istok no dobrodošli su projekti koji se temom bave na širi način.

Proizvedeni radovi bit će izloženi na dvije izložbe u Istanbulu, Turska i Ljubljani, Slovenija. Sudionici projekta zajednički sudjeluju na radionicama i simpoziju koji će se održati u Nikoziji, Cipar.

Organizatori traže projekte koji se odnose na:
- (monumentalne) javne prostorne intervencije;
- live art i simbole nacionalizma (kao npr. flashmob / umjetničke akcije);
- projekte koji istražuju tranziciju od analognog prema digitalnom mediju, zastarjele tehnologije i futurizam.

Pojam tranzitorne umjetnosti obuhvaća prakse povezane s javnim prostorom, efemerne prakse (koje se baziraju na vremenu) te poetske i tehnološke kritičke umjetničke radove .

Za sudjelovanje u natječaju potrebno je poslati:
- prijedlog projekta;
- motivacijsko pismo (zašto biste htjeli sudjelovati u rezidenciji, kako se njeni ciljevi referiraju na konkretan prijedlog projekta kojeg umjetnik prijavljuje);
- kako i zašto biste svoj rad opisali kao tranzitorni?;
- tehnički opis i plan razvoja projekta (uključujući planiranje podijeljeno među organizacijama, tj. što bi umjetnik želio gdje realizirati i zašto);
- nacrt budžeta.

Prijave se primaju isključivo online.
Kontakt:
MoTA - Museum of Transitory Art
mota.museum@gmail.com

Prijavnica