Preskočite na glavni sadržaj

Svjetska prijestolnica dizajna – natječaj

Svjetska prijestolnica dizajna određuje grad kao središte dizajna i kreativnosti. Svjetska prijestolnica dizajna je inovativni grad koji pokreće urbani razvoj kroz dizajn, koristeći ga kao alat za gospodarski razvoj. To je vodeći grad, onaj koji nastoji sudjelovati u međunarodnoj mreži dizajnerski učinkovitih gradova te se usmjerava prema dijeljenju iskustava i najboljih praksi i strategija. Pozivaju se gradovi da se do 30. travnja prijave na izbor za svjetsku prijestolnice dizajna 2016.
prijava: 30.04.2013
url: http://www.worlddesigncapital.com
Proces za izbor svjetske prijestolnice dizajna počinje prijavom na natječaj za bijenalno odredište, a odlučujuću ulogu ima kombinacija faktora. Iako se kandidatima preporuča da predlože kreativni prijedlog, nužno je da kandidati jasno definiraju ciljeve i svrhe zašto bi njihov grad trebao postati svjetska prijestolnica dizajna te priložiti detaljni izvještaj o doprinosu grada dizajnu iz društvene, ekonomske i kulturne perspektive.

Prijavnicu je potrebno popuniti na engleskom jeziku, a poseban je naglasak na zahtjevu za vladinom potporom koju je potrebno dobiti prije konačne prijave. Grad kandidat mora naznačiti kako tijekom mandata kao svjetska prijestolnica dizajna namjerava sljedeće:
- izražavati specifičnu važnost dizajna za kvalitetu gradskog života;
- osigurati mobilizaciju i sudjelovanje velikih dijelova stanovništva;
- promovirati dijalog između dizajnerske zajednice i ostalih društvenih skupina: poslovni svijet, znanstvenici, mladi itd.

Pokretanjem natječaja za odabir svjetske prijestolnice dizajna za 2016. godinu International Council of Societies of Industrial Design (Icsid) ulazi u peti krug ove inicijative za odabirom svjetske prijestolnice dizajna. Kako projekt nastavlja rasti, organizator je osigurao dodatne materijale zainteresiranim gradovima kako bi im pomogao prilikom procesa prijave, i to u obliku publikacije Becoming a WDC.

Status svjetske prijestolnice dizajna dodjeljuje se gradu koji pokazuje izuzetan napredak u korištenju različitih dizajnerskih alata, te demonstrira kako njihove vlade, industrija, obrazovne institucije, dizajneri i stanovništvo djeluju individualno i kolektivno kako bi revitalizirali i reinventirali urbano okruženje.

Suprotno tradicionalnom mišljenju da su 'dizajnerski gardovi' mjesta u kojima se kroz desetljeća razvijala industrija dizajna, svrha titule Svjetska prijestolnica dizajna nije statusna, već se ona dodjeljuje onim gradovima koji su najučinkovitije, i što je još važnije, najkreativnije koristili dizajn kao alat za napredak.

Iduća svjetska prijestolnica dizajna ne mora biti poznati ili dobro posjećivani grad. To može biti inovativni grad srednje veličine koji je posvećen dizajnu, jednako kao i visoko profilirana svjetska metropola. Savki se grad može prijaviti s jednom prijavnicom, a podržavaju se i oni gradovi koji su prethodno sudjelovali na natječaju no nisu postali svjetska prijestolnica dizajna.