Preskočite na glavni sadržaj

'Peer Gynt' premijerno u splitskom HNK-u

'Peer Gynt' premijerno u splitskom HNK-u
U Hrvatskom narodnom kazalištu Split premijerno će u srijedu, 6. ožujka, biti izvedena drama Henrika Ibsena 'Peer Gynt'. Kapitalno djelo svjetske dramske literature u prijevodu Tomislava Ladana na scenu postavlja redatelj Goran Golovko, a naslovnu ulogu tumače čak tri glumca.
vrijeme: 06.03.2013. 20 h
mjesto: Split; HNK, Trg Gaje Bulata 1
url: http://www.hnk-split.hr/

'Peer Gynt' polazi od norveškog mita da bi se pretvorio u romantični šaroliki komad koji je i satirički razoran. Ibsenova petočinka filozofska je, ali i neumoljivo uvjerljiva i univerzalna drama o strahu od smrti. Osnovna maksima glavnog junaka je 'snađi se na bilo koji način', a dramu su nazivali i pričom o životu koji se temelji na odugovlačenju i izbjegavanju. Glavni je junak Peer, sin nekada bogatog i uglednog trgovca Jona Gynta, koji je postao pijanac i izgubio sav svoj novac te ostavio Peera i njegovu majku da žive u siromaštvu. Peer želi nadoknaditi ono što mu je otac propio, a sam se gubi u besposličarenju i sanjarenju. Svoju junačku karijeru Peer započinje tako da pijan otima mladu na svadbi. Potom, kao bjegunac od zakona, luta norveškom divljinom, a poslije i cijelim svijetom stalno pokušavajući se u sebi odlučiti privlači li ga više karnalna ili duhovna strana života. Nad njegovim životom nadvijen je duh majke, ali i lijepe Solveig koja ga cijeli život čeka.

U predstojećoj splitskoj produkciji 'Peer Gynta' naslovnu ulogu tumače tri glumca: Trpimir Jurkić, Goran Marković i Marko Petrić, a posebna je zanimljivost predstave što će se u njoj predstaviti cijela glumačka klasa splitske Akademije. Igraju Anastasija Jankovska, Jelena Posavec Tušek, Nenad Srdelić, Tajana Jovanović, Nikša Arčanin, Pere Eranović, Bojan Brajčić, Marjan Nejašmić Banić, Sara Ivelić, Petra Z. Kovačić, Petra M. Kovačić, Lara Živolić, Zorana Kačić. Dramaturg predstave je Jasen Boko, Scenograf Tihomir Snitko, Kostimografkinja je Marija Žarak, Scenski pokret potpisuje Alen Čelić, autor scenske glazbe je Gordan Tudor, oblikovatelj svjetla Zoran Mihanović, oblikovatelj tona Tomislav Luetić, jezična savjetnica Jagoda
Granić. HNK Split