Preskočite na glavni sadržaj

Okrugli stol - Nova Gradska knjižnica u Zagrebu

Okrugli stol pod nazivom 'Nova Gradska knjižnica u Zagrebu', održava se danas, 25. veljače, u 13 sati, u prostoru ZgForuma. Na okruglom stolu sudjelovat će predstavnici Grada Zagreba, Ministarstva kulture, te arhitektonske, urbanističke i knjižničarske struke.
mjesto: Zagreb; ZgForum, Gajeva 27
url: http://www.kgz.hr
Gradska knjižnica će, u suradnji s Gradskim uredom za strategijsko planiranje i razvoj grada, kroz izložbu i okrugli stol, ukazati na potrebu izgradnje/uređenja novog prostora u centru Zagreba.

Strateški ciljevi Gradske knjižnice - razvoj usluga i programa namijenjenih svim građanima Zagreba, od dostupnosti različitih vrsta građe i informacija do tribina, izložbi, radionica, programa poticanja svih vrsta pismenosti, socijalne integracije, multikulturalnosti, cjeloživotnog učenja, uklapaju se u strateške ciljeve Zagreba. Stoga odluka o trajnom smještaju tako važne kulturne ustanove grada, pretočena u strateški razvojni projekt, ima svoje mjesto u Razvojnoj strategiji Grada Zagreba – ZagrebPlan 2020, čiji je nositelj izrade Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada.

Unatoč bogatstvu usluga, raznovrsnosti knjižničnog fonda, stručnosti djelatnika te kvaliteti programa namijenjenih svim građankama i građanima Zagreba, Gradska knjižnica je i u 106. godini djelovanja smještena u neodgovarajućem i premalom prostoru (deset puta manjem od potrebnog). U zgradi staroj više od 120 godina ne mogu se osigurati osnovni uvjeti potrebni za kvalitetno pružanje usluga korisnicima kao ni za zaštitu i čuvanje vrijedne i unikatne građe. Gotovo 70 posto bogatog fonda smješteno je u spremištu izvan knjižnice. S obzirom na broj korisnika (svaki šesti građanin Zagreba član je KGZ-a), stalni rast knjižničnih zbirki, nove usluge i zadaće suvremene središnje knjižnice, Gradska knjižnica umjesto sadašnjih 2.560 m² treba prostor od oko 20.000 m².    

Na okruglom stolu, na temu nove zgrade Gradske knjižnice i atraktivnih lokacija u gradu za njen smještaj, kao ishod se očekuje iznalaženje mogućih lokacija u gradu za trajno rješenje smještaja Gradske knjižnice i imenovanje Povjerenstva za odabir najpogodnije lokacije.

Izložba u ZgForumu je otvorena do 5. ožujka 2013., svaki radni dan od 13 do 18 sati, a subotom od 10 do 13 sati.