Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Lovre Artukovića 'Lice slike' u Laubi

Izložba Lovre Artukovića 'Lice slike' u Laubi
Otvorenje izložbe Lovre Artukovića 'Lice slike' i razgovor s umjetnikom, održava se u utorak, 26. veljače, u 20 sati, u zagrebačkoj Laubi. Razgovor vodi likovna kritičarka Leonida Kovač.
vrijeme: 26.02.2013. 20,00
mjesto: Zagreb, Croatia
url: http://prostoridentiteta.org/
Slike iz ciklusa Lice slike prikazuju facijalne gestikulacije modela, koji kao da izvode glumačku vježbu izražavanja osjećaja. Frontalno postavljeno lice ispunjava cijelu površinu slike i djeluje poput zamrznutog krupnog plana na filmskome platnu. One su iluzija, prostor koji egzistira prema vlastitim pravilima, paralelno realnom prostoru.

Lovro Artuković rođen je 1959. godine u Zagrebu. Slikarski izraz temelji na figuraciji, pri čemu često citira ili reinterpretira prizore pohranjene u kolektivnoj memoriji. Devet je godina radio kao docent na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagao je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Među samostalnima izdvajamo “Vidim slike koje gleda netko drugi” (Galerija Beck, Zagreb, 2001.), “Spremište” (Tekstilni kombinat Zagreb, Zagreb, 2004.), “Bestežinske slike” (Labor 019, Berlin, 2004.), “Promatranje” (Prima Center, Berlin, 2005.), “64” (Galerija Josip Račić, Zagreb, 2006.), “Headtrip” (Linienstrasse 113, Berlin). Godine 2008. realizirana je retrospektivna izložba “Najbolje slike” u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori, a tom je prilikom objavljen i opsežni katalog njegovih radova, autorice Blaženke Perice. Artukovićevu opusu posvećena je knjiga “Neobarokni subjekt” Krešimira Purgara iz 2006. godine. Nagrađen je Godišnjom nagradom Hrvatskog društva likovnih umjetnika za najbolju izložbu u 2001. godini. O njegovu radu snimljena su dva filma: eksperimentalni film Krađa (Lukas Nola, 2004.) i dokumentarni film L. A. Nedovršeno (Igor Mirković, 2008.). Godine 2012. izradio je scenografiju za predstavu Žuta crta Julije Zeh i Charlotte Roos u režiji Ivice Buljana (ZKM). Od 2003. godine živi i radi u Berlinu, Njemačka.