Preskočite na glavni sadržaj

Premijera filma 'Gangster te voli' otvara 9. ZagrebDox

Premijera filma 'Gangster te voli' otvara 9. ZagrebDox
Premijerom hrvatskog dokumentarca 'Gangster te voli', novog filma Nebojše Slijepčevića, u nedjelju, 24. veljače, otvorit će se ovogodišnji ZagrebDox koji donosi ukupno četrdesetak domaćih dokumentarnih filmova, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare, posljednoj uoči početka festivala i tradicionalno posvećenoj hrvatskim autorima.
vrijeme: 24.02.2013.
mjesto: Zagreb; Cineplexx Centar Kaptol, Nova Ves 17
url: http://zagrebdox.net/

'Gangster te voli' priča je o ljubavnom posredniku iz Imotskog koji je davno ostavio posao parketara ne bi li spajao 'usamljena srca'. To mu ide jako dobro, no slučaj Bugarke s djetetom koja traži muža pokazuje da zbog konzervativnih hrvatskih muškaraca nije sve baš tako jednostavno.

Kroz Dox događanja premijeru će imati deset hrvatskih filmova, a šest u regionalnoj konkurenciji – 'Pet žena' Tomislava Perice, 'Kak' je doma?' Kaje Šišmanović, 'Strange Fruit' Ivana Faktora, 'Dvije peći za udarnika Josipa Trojka' Gorana Devića i 'Presuda' Đure Gavrana. Program Faktumentarci premijerno donosi 'Sir i vrhnje' Kristine Leko i tri filma s Akademije dramskih umjetnosti, 'Park ljubavi' Lane Kosovac, 'Viktorija' Silve Ćapin i 'Pun kufer' Tomislava Jelinčića.

U regionalnoj konkurenciji prikazat će se 'Hram' Ivana Vukovića te još jedan Slijepčevićev uradak, 'Muški film', a u Factumentarcima 'Čedo' Nikole Strašeka.

Deveto izdanje festivala prikazat će do 3. ožujka u Cineplexxu više od 180 filmova iz cijeloga svijeta koji su, ocijenio je direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski, pokušaj izbora najboljih, najprobranijih i najinteresantnijih aktualnih svjetskih dokumentaraca.

Donosimo dobar i izuzetno zanimljiv program filmova, od onih koji su izazvali veliki interes u svijetu i dobivali nagrade, od BAFTA-e, Berlina, Sundancea, nominacije za Oscara, do onih za koje nitko nije čuo, ali su jednako dobri, rekao je Puhovski.

Za Velike pečate natječe se 43 filma u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji, a o nagradama odlučuje međunarodni žiri (redateljica Vlatka Vorkapić, filmski kritičar Dragan Rubeša i litvanski redatelj Audrius Stonys) te regionalni (producentica s HBO-a Hana Kastelicova, bosanskohercegovačka redateljica Ines Tanović i hrvatski producent Siniša Juričić).

Autorska večer festivala bit će posvećena Vlatki Vorkapić koja je nedavno debitirala dugometražnim igranim filmom 'Sonja i bik', no već niz godina snima zapažene dokumentarne filmove i serijale.

Kao novosti ovogodišnjeg festivala Puhovski je izdvojio TeenDox žiri, u kojem su učenici zagrebačke Privatne klasične gimnazije, mobilnu aplikaciju za festival te 'burzu ideja', svojevrsnu platformu na web stranicama festivala na kojoj će se moći ostavljati ideje za buduće dokumentarce.

Gosti festivala su, među ostalima, američki redatelj Joshua Oppenheimer, autor 'Čina smaknuća' filma koji je najavljen kao najkontroverzniji u proteklom desetljeću, poljski redatelji Janusz Mrozowski čiji je film 'Samica za zločestog dečka' u konkurenciji i Pavel Ziemilski autor filma 'Rogalik', te nizozemski dvojac Willem Timmers i Ilja Kok, autori filma 'Fotkanje drugih'. (Hina)