Preskočite na glavni sadržaj

Predstava o Heidi u ožujku premijerno u 'Žar ptici'

Priča o djevojčici Heidi, koja je svojom dobrotom i skromnošću odavno osvojila male i velike čitatelje diljem svijeta, premijerno će biti izvedena u nedjelju, 10. ožujka, u Gradskom kazalištu 'Žar ptica', izvijestilo je to zagrebačko kazalište za djecu.
vrijeme: 10.03.2013. 18,30 h
mjesto: Zagreb; GK Žar ptica, Bijenička 97
url: http://www.zar-ptica.hr

Proslavljeni roman švicarske spisateljice Johanne Spyri, objavljen 1880. kao 'knjiga za djecu i one koji vole djecu' na scenu je postavio Želimir Mesarić, prema dramaturškom predlošku Nina Škrabe.

Atmosferu švicarskih Alpi na scenu će prenijeti scenografi Alejandro Patricio Aguero i kostimograf Neven Mihić, u naslovnoj ulozi nastupit će Amanda Prenkaj, a glume još Robert Bošković, Gorana Marin, Ana Marija Vrdoljak, Drago Utješanović, Berislav Tomičić, Ante Krstulović, Hrvoje Zalar, Nataša Kopeč, Sanja Crljen i Petar Atanasoski.

Po riječima dramaturga Nina Škrabe, Heidi je omiljena i 130 godina kasnije jer ima nježno srce i vedru narav, a kamo god dolazi sa sobom donosi dobrotu i radost.

Dobro srce, osmijeh, jednostavnost i skromnost su vrline za sva vremena, pa ne čudi da prolaze godine i stoljeća, a Heidi ostaje i dalje junakinja na svim meridijanima i paralelama, o čemu svjedoče i brojna, raznolika hrvatska izdanja knjiga, slikovnica, crtića i filmova o toj ljupkoj i simpatičnoj djevojčici, ustvrdio je Škrabe u najavi svoje prve suradnje sa 'Žar pticom'.

Na temelju te knjige, koja je jedna od najprodavanijih u povijesti švicarske književnosti i prevedena je na više od 50 svjetskih jezika, snimljeno je dvadestak filmskih i televizijskih adaptacija, a slavna Shirley Temple glumila ju je u filmu iz 1937. O popularnosti tog lika svjedoči i podatak da se dio Švicarske, danas važno turističko područje, zove Heidiland, a slavna je i u Svemiru - po njoj je nazvan jedan asteroid. (Hina)