Preskočite na glavni sadržaj

'Posljednja ambulantna kola Sofije' otvaraju MoMA-in Documentary Fortnight

Nagrađivani dokumentarni film 'Posljednja ambulantna kola Sofije' bugarskog redatelja Iliana Meteva i u koprodukciji zagrebačkog Nukleus filma bit će prikazana na otvaranju Documentary Fortnighta, prestižnog filmskog festivala koji organizira newyorška MoMA.
vrijeme: 15.02.2013.
mjesto: New York
url: http://www.moma.org/visit/film_festivals
Nakon što je uvrštena u programe brojnih međunarodnih filmskih manifestacija na kojima je nerijetko osvajala nagrade (između ostalog i u na Tjednu kritike u Cannesu, Karlovym Varyima, DOK Leipzigu, DokuFestu i Jihlavi) njemačko-hrvatsko-bugarska koprodukcija Posljednja ambulantna kola Sofije bit će prikazana u petak, 15. veljače na otvaranju prestižnog Documentary Fortnighta. Radi se o filmskom festivalu koji organizira newyorški Muzej moderne umjetnosti (MoMA), a koji ima naglasak na naslovima s kreativnim pristupom u stilu i tematici.

Prikazivanje u programu festivala Documentary Fortnight ujedno će biti i američka premijera Posljednjih ambulantnih kola Sofije, a o mogućnostima koje ovaj događaj otvara za daljnju vidljivost filma hrvatski koproducent Siniša Juričić (Nukleus film) izjavio je sljedeće: Film 'Posljednja ambulantna kola Sofije' dijelom je financiran američkim equity kapitalom, pa će na projekciji biti prisutni i svi oni koji su financirali film pod okriljem fonda Impact Partners. Inače radi se o fondu koji je ove godine imao četiri projekta na Sundanceu, a 'Posljednja ambulantna kola Sofije' njihov je prvi međunarodni projekt. Osim toga, ovo nam je i izvrsna prilika za predstavljanje filma za potencijalnu američku distribuciju, oko čega već pregovaramo s newyorškim IFC films, distributerskom kućom koja ove godine ima i svog kandidata za Oscara u kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma.
 
Festival Documentary Fortnight osnovan je 2001. godine, a njegovo 12. izdanje održavat će se od 15. do 28. veljače 2013. godine. Podsjetimo da su prošle godine na istome festivalu prikazane i Marijine redateljice Željke Sukove.